Виставку про жінок та чоловіків, які боролися із тоталітарним режимом у 20-му столітті під назвою “Проти Голіафа” відкрили у Черкаському художньому музеї до Дня захисника України та Дня створення УПА. Розповіла Суспільному директорка Управління культури облдержадміністрації Людмила Фіть. Аби вшанувати їхню пам’ять та відзначити сучасних захисників, на захід запросили військових, прикордонників та рятувальників.


Професор одного із черкаських закладів вищої освіти Михайло Гедз розповів, що прийшов на виставку, бо цікаво було подивитися та послухати про героїв української повстанської армії. Зі слів чоловіка, про її діяльність знає не лише з підручників, бо його дід мав до цього відношення, і ця тема завжди згадувалась в їх родині.

На виставці презентували вісім стендів із біографією учасників ОУН- УПА, розповіла працівниця музею Наталія Гудима. Назву виставки “Проти Голіафа” обрали, бо загони УПА, додала Наталія, боролися проти умовного Голіафа – польської, радянської та нацистської влади.

“Свобода починається по той бік відчаю”. Ці слова стали лейтмотивом всеукраїнського проекту “Проти Голіафа”, який організували Центр досліджень визвольного руху та Український інститут національної пам’яті, розповіла директорка обласного управління культури Людмила Фіть.

Окрім стендів, додала Людмила Фіть, на заході презентували відеоролик про сучасних героїв Черкащини. В умовах карантину усі охочі зможуть його переглянути в режимі онлайн на сайті облдержадміністрації.

На відкриття виставки запросили військових, прикордонників, рятувальників, митців та громадських діячів. Із нагоди Дня захисника України голова обласної держадміністрації Сергій Сергійчук та мер міста Черкаси Анатолій Бондаренко вручили їм нагороди та почесні відзнаки.

Голова Черкаського обласного товариства Микола Вакуленко розповів, що він разом з колегами – учасники національно-демократичної революції 1989 – 1991 роках: “Ми боролися за незалежну Україну і здобули її. І сьогодні майже через 30 років держава вирішила відзначити нашу діяльність. Наше покоління здобуло незалежність для нашої держави, здобуло волю для нашого народу, а наші діти, наступне покоління, їм довелося захищати нашу незалежність із зброєю в руках”.

Начальник інженерного відділення Держслужби із надзвичайних ситуацій області Олександр Багрій розповів, що він – учасник АТО, був у складі 72 бригади танкового батальйону. Його відзначили нагородою, і він зазначив, що цей день – найбільше свято українських воїнів.