У Черкаській обласній прокуратурі 11.04.2024 під головуванням першого заступника керівника обласної прокуратури Ярослава Голинського відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань протидії кримінальним правопорушенням у сфері кібербезпеки, виявлення проблемних питань та визначення шляхів їх розв’язання. Про це інформує пресслужба обласної прокуратури.

Участь у роботі міжвідомчої групи взяли представники правоохоронних органів, які виявляють кіберзлочини та здійснюють досудове розслідування в кримінальних провадженнях у сфері кібербезпеки.

На нараді обговорено ряд питань щодо методів протидії кримінальним правопорушенням у сфері кібербезпеки, у тому числі пов’язаним із соціальною інженерією (фішингом) та незаконним використанням кол-центрів.

 З огляду на вимоги сьогодення, а також зміни, зумовлені переходом на цифрові технології та глобалізацією комп’ютерних мереж, зважаючи на ризики використання цих мереж та електронної інформації для вчинення кримінальних правопорушень, з метою ефективної боротьби з кіберзлочинністю Указом Президента України від 26.08.2021 № 447/2021 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14.05.2021 та затверджено Стратегію кібербезпеки України, якою визначено стратегічні завдання, спрямовані на формування нової якості національної системи кібербезпеки. Серед них:

  • ефективна протидія кіберзлочинності шляхом забезпечення набуття правоохоронними органами спроможностей для мінімізації загроз кіберзлочинності;
  • посилення технологічного і кадрового потенціалу для здійснення превентивних заходів та розслідування кіберзлочинів.

«Лише спільними та злагодженими зусиллями ми зможемо підвищити якість виявлення та розкриття кримінальних проваджень у сфері кібербезпеки» – зауважив Ярослав Голинський.

Учасники міжвідомчої робочої групи обмінялися думками щодо подальшої роботи на вказаному напрямі, поділилися позитивними напрацюваннями, окреслили проблемні питання та запропонували шляхи їх вирішення.