25 вересня рятувальники Звенигородського району отримали повідомлення про невідомі предмети схожі на боєприпаси часів минулих війн. Повідомляють у ДСНС Черкащини.


Підозрілі предмети були знайдені місцевими жителями під час проведення земляних робіт на відкритій території в селі Вільхівець. Співробітники ДСНС, які прибули на місце виклику ідентифікували їх, як артилерійські снаряди калібром 152 та 76 мм, а також мінометну міну калібром 82 мм.

Земляні роботи були призупинені до прибуття саперів із аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Піротехніки ДСНС вилучили небезпечні знахідки та дослідили підозрілу територію на можливу наявність інших боєприпасів. Усі боєприпаси були вивезені на спеціальний полігон, де були знищені шляхом підриву.
Наступного дня, в Жашківському районі, біля села Охматів, на узбіччі дороги, місцевий житель знайшов чотири підозрілі предмети, які за зовнішніми ознаками були схожі на вибухонебезпечні. Фахівці ДСНС Жашківського району, які прибули на місце виклику, за допомогою ідентифікатора визначили знахідки, як 2 протитанкові міни ТМІ-35 та ТМІ-42, та ще два вибухонебезпечні предмети часів минулих війн. Групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення, всі боєприпаси було вилучено та знищено на спеціальному полігоні.

На загал, цього року піротехніки вже знищили 310 боєприпасів.