Черкаські паралегкоатлети Олександр Дорошенко та Роман Данилюк готуються до Параолімпійських ігор-2024, що відбудуться у Парижі. Прагнуть посісти призові місця. Змагання стартують 28 серпня і триватимуть до 8 вересня. Черкащину представлятимуть шестеро спортсменів, розповів Суспільному начальник обласного “Інваспорту” Олександр Дріга.

Олександр Дорошенко готується до своєї п’ятої Параолімпіади на майданчику, який свого часу зводив сам. Спортсмен метатиме спис. Пояснив: змагання цього року для нього особливі:

“Першого вересня мені буде 43. Якраз тридцятого виступлю і першого вересня заспіваю про свою сорок третю осінь. Як у Кузьми: «Я став дорослий, мам»”, — пояснив спортсмен.

У спорті Олександр 24 роки. Він — двократний чемпіон та бронзовий призер дванадцятих Параолімпійських ігор в Афінах з паралегкої атлетики серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату. Налаштований на хороші результати і цього разу:

“Сподіваюся, будуть хороші показники. Робитиму все, що від мене залежить, буду старатися”.

Дружина Олена разом із дітьми вболіватиме за нього у Черкасах:

“Старший син знає, куди тато поїде і що там робитиме, йому тринадцять років. А молодший каже: «‎Папа на роботі». Звичайно, ми всі вболіваємо, підтримуємо”.

Однак пряму трансляцію змагань, зазначила Олена, дивитися не буде:

“Я не дивлюся, щоб не передавати йому свою напругу. Буває, що вболівальники там сидять і моляться. Але я — ні. Я мала певний такий досвід, перший раз, коли була Параолімпіада в Лондоні. Мені тоді не сподобався ні мій стан, ні його. Все-таки є енергетичний зв’язок, він це все відчуває”.

Олена захоплюється нумерологією і вірить у символіку чисел. Чоловікові передбачає третє місце:

“У нього є великі можливості бути в трійці, я це бачу його налаштуванню. Перевіримо, скажімо так, мою чуйку. Все складеться так, як має скластися”.

Паралегкоатлет Роман Данилюк три місяці повертався у форму після року перерви. Він — чемпіон світу зі штовхання ядра серед людей з порушеннями зору. Нині тренує українських військових — готує їх до Ігор Нескорених.

“Відчуваю, що я повинен допомагати нашим ветеранам, які зазнали поранень. Допомагати їм не тільки фізично себе відновлювати, але і психологічно”, — пояснив він.

blank

На своїх третіх Параолімпійських іграх хоче здобути золото і присвятити його доньці, яка народилася місяць тому, зазначив Данилюк. Для старших сина і доньки уже має бронзову та срібну медалі. Тож ця перемога буде для найменшої.

“На попередніх Параолімпіадах я був бронзовим призером, срібним, а тепер, сподіваюся, у моїй колекції з’явиться золота медаль. Ставки дуже високі”, — поділився Роман.

Загалом Черкащину на Параолімпійських Іграх в Парижі у 2024 році представлятимуть шестеро спортсменів, розповів параолімпійський чемпіон, а нині начальник обласного “Інваспорту” Олександр Дріга:

“Олескандр Дорошенко — метання списа, Роман Данилюк і Максим Коваль — штовхання ядра, Артем Манько — фехтування на візках, Дарія Котик — академічне веслування та Єпіфанов Владислав — параканоє”.