Письменниця та журналістка Ірена Карпа народилася в 1980 році в Черкасах. У дитинстві вона навчалася у художній школі та брала участь у духовному ансамблі, а у 1988 році вступила до Київського національного лінгвістичного університету на відділення французької філології. Про творчий шлях відомої черкащанк розповідає “Телеграф“.

У 16 років Ірена записала першу пісню “Я чекатиму”, а незабаром стала учасницею гурту “Фактично Самі”, де стала солісткою та басисткою. Гурт був досить успішним, виступав з гастролями та випускав альбоми. У 2007 році гурт змінив свою назву на Qarpa.

Окрім музики, Ірена Карпа також займалася літературою. Її розповіді почали друкувати у літературному журналі “Четвер”, а незабаром вона почала вести рубрику про секс у молодіжному журналі “Молоко”. Крім того, вона почала видавати власні книги, перша вийшла у 2002 році і називалася “Знес Паленого”. У цій сфері Карпа також мала успіх, оскільки її книги навіть перекладалися іноземними мовами.

У 2013 році стартував інтерактивний проєкт письменниці під назвою “Історії моїх жінок”. А за ним вийшло однойменне періодичне видання. Потім вона взяла паузу в кар’єрі, а 2019 року видала новий роман “Добрі новини з Аральського моря”. У 2024 року вийшла збірка письменниці під назвою “Я не знаю як про це писати”, в якій розказано історії людей та їх досвід, пережитий на початку повномасштабної війни.

Письменниця давно відома своєю проукраїнською позицією і не змінила її, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення. У 2014 року Ірена Карпа була активною учасницею Євромайдану, вона підтримувала мітинги у різних регіонах країни, виступала з промовою на сцені, допомагала військовослужбовцям у зоні АТО. І у 2015 році Карпа стала першим секретарем з питань культури посольства України у Франції.

І зараз, попри проживання в іншій країні, Ірена активно підтримує Україну у боротьбі з російським агресором. Вона влаштовувала благодійні заходи, розповідала правду про воєнні злочини окупантів.

Письменниця періодично приїжджає до України, веде Instagram, де обговорює гострі соціальні теми. Також Ірена Карпа створила авторські курси: “My Story” та “Терапевтичний лист із Карпою”.