Поза форматом – про мовне. Хоча у більшості країн Європи назва місяця є відповідником латинської, не бракує й винятків. Так, фінською місяць називається heinakuu, тобто “місяць трави”, оскільки у північній країні Суомі саме в липні триває найактивніша заготівля сіна для худоби на зиму. Чеською липень називається cervenec за аналогією з cerven – червень, власне “маленький червень”. Хорватською липень – srpanj, від слова “серп”, адже у південній країні це розпал жнив. Липа, яка у наших широтах до зміни клімату зазвичай зацвітала у цей час, дала назву місяцю в литовській та слов’янських мовах: українською – липень, білоруською – ліпень, польською – lipiec, литовською – liepa, тобто буквально “липа”. Турецька назва місяця – Temmuz – успадковує древню близькосхідну традицію і в корені зберігає шумерське ім’я бога Таммуза. Традиційну рубрику “наш календар” презентує краєзнавець Борис Юхно.

1 липня
1912 – У Черкасах відкрито учительську семінарію. “Помещается семинария в наемном двухэтажном каменном доме, нанимаемом по контракту у присяжного поверенного В. Д. Ясенецкого за 2500 рублей в год. Дом состоит из 16 комнат помимо кухонь и передних”.
1924 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “У неділю робітники Черкаської рафінарні разом з робітниками друкарні приймали шефство над 295-м полком, розташованим у Черкасах. О третій годині дня гудок рафінарні сповістив про час збору, а потім всі рушили стрункими рядами під звуки музики в місто. У таборах їх чекали червоноармійці”.
1951 – У Торонто (Канада) відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку.
1972 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “У Першотравневому парку Черкаська фабрика індпошиву одягу провела виставку-продаж чоловічого і жіночого одягу в широкому асортименті. Демонструвалися моделі, які на республіканському огляді “Мода-73” дістали відмінні оцінки. Таких моделей було відібрано понад 50. Працівники фабрики, готуючи виставку, прагнули ознайомити черкасців з новими напрямками у моді в наступному році”.
2015 – Пожежа у Черкаському драмтеатрі.
2015 – На Хрещатику встановлено скульптуру “Фагот” роботи Владислава Димйона.

2 липня
1972 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Уже багато років до нашого міста приїздять відпочивати діти з Півночі. Маленьким громадянам суворого краю полюбилися Черкаси щедрим сонцем і ласкавим Дніпром, теплотою і гостинністю черкасців. Ось і цими днями ожили подвір’я шкіл №№ 4, 6, 16 – “старі квартири” юних архангельців і воркутян. За літо в міських піонерських таборах відпочине більше 600 дітей”.
1993 – Уведено в експлуатацію новий корпус онкологічного диспансеру.

3 липня
1972 – “ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “У Першотравневому парку Черкаська фабрика індпошиву одягу провела виставку-продаж чоловічого і жіночого одягу в широкому асортименті. Демонструвалися моделі, які на республіканському огляді “Мода – 73” дістали відмінні оцінки. Таких моделей було відібрано понад 50. Працівники фабрики, готуючи виставку, прагнули ознайомити черкасців з новими напрямками у моді в наступному році”.
2006 – У Соборному парку розпочалося будівництво дзвіниці у формі голуба. За задумом вона мала бути найвищою в Україні – 130 метрів.

4 липня
1932 – За ухвалою Київського обкому партії у Черкасах відкрито Будинок оборони і школу стрілецької підготовки.
1968 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Холодок” – так назвали нове кафе, відкрите у центрі Черкас, поруч зі спортивним залом “Спартак”. Тут вам запропонують морозиво різних сортів, прохолодні напої. Кафе збудовано з легких конструкцій, із застосуванням синтетичних матеріалів і скла. Зі смаком оформлено інтер’єр, у кафе зручні меблі сучасних форм. Два таких кафе більшого розміру збудують у парку імені 50-річчя Жовтня”.
1969 – Черкаському народному хору присвоєно звання “Заслужений хор УРСР”.
1974 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “На заводі телеграфної апаратури в Черкасах впроваджується промислове телебачення. Спостереженню “телеока” відкриті важливі ділянки виробництва, зокрема конвейер складального цеху. Це дозволяє оперативно контролювати хід роботи, забезпечувати чіткий виробничий ритм. І відразу ж очевидна віддача від новинки: поліпшилася організація робочого місця, скоротилися непродуктивні витрати часу, зросла культура виробництва. Нині тут розробляється система управління технологічними процесами за допомогою телебачення”.

5 липня
1968 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Починаються роботи по благоустрою площі у центрі Черкас перед 10-поверховими житловими будинками. Головною прикрасою площі стане декоративний басейн з двома фонтанами, який тут збудують. Довжина його 60 і ширина 16 метрів. Над водою нависне ажурний місток.
Увечері сюди спрямують промені прожекторів, які розцвітять воду різнобарвними вогнями. Широке застосування на площі знайдуть малі архітектурні форми, декоративне озеленення. Проект благоустрою розроблено у філіалі інституту “Діпроцивільпромбуд”.
1972 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Ось уже кілька років черкаські авіатори влітку відправляються в Казахстан, допомагаючи трудівникам цілинних радгоспів у боротьбі за врожай. І цього літа екіпажі сільськогосподарської авіації з Черкас, залишивши рідний аеропорт, знову літають у небі Кустанайської області. З повітря вже оброблено гербіцидами десятки тисяч гектарів посівів. Наші екіпажі подають дружню допомогу і трудівникам полів Ростовської області. В Криму черкаські авіатори обробляють з повітря рисові плантації”.

6 липня
1974 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Стіни нового приміщення обласної бібліотеки для дітей прикрасили декоративними композиціями. Їх теми – світ дитячого читання, герої популярних творів.
Черкаські художники-монументалісти Володимир Селіверстов, Олександр Студені, Микола Дмитров і Валентин Сірий живуть зараз новими творчими планами. Готується керамічне панно для обласної лікарні. Його доповнить розпис в стилі декоративної монументальності: фрески розкажуть про красу природи, радість життя.
Велику роботу треба виконати по оформленню кімнат відпочинку на шовковому комбінаті. Декоративні панно, мозаїка поєднуються тут з творами живопису”.
1983 – У Черкасах відкрито Центр дитячого і юнацького спорту, нині спорткомплекс “Манеж”.

7 липня
1972 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Черкаські консервники почали відвантаження споживачам продукції, виготовленої з овочів і фруктів нового врожаю. У Київ, Запоріжжя, Донецьк, Ворошиловград і Дніпропетровськ уже відправлено 2,5 мільйона банок консервованого зеленого горошку. Готується до відправки в Москву і Ленінград партія консервів з кабачків. У другому році п’ятирічки на консервному комбінаті планують випустити 90 мільйонів банок різноманітних консервів. Це майже на 15 мільйонів банок більше, ніж торік”.

8 липня
1972 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Нинішнього року туристи з Чехословаччини – часті гості нашого обласного центру. Дизель-електрохід “Радянський Союз” знову доставив у Черкаси туристів з братньої країни. 140 гостей – працівників промисловості і сільського господарства – подорожують по Дніпру. В Черкасах туристи з ЧССР ознайомились з містом, побували на заводі хімічного волокна”.

9 липня
1968 – У ніч на 9 липня у цеху №2 Черкаського заводу штучного волокна стався стихійний робітничий страйк. На 16-ту годину не працювало 132 прядильники, серед них один член КПРС і 54 комсомольці. Протягом 21-ї години не використовувалося 80 прядильних машин, підприємству було завдано збитків на 20 тисяч рублів. Про страйк у Черкасах повідомили західні радіостанції, з Москви сюди прибув міністр хімічної промисловості.

11 липня
1899 – У Черкасах відкрито першу публічну (громадську) бібліотеку.
1988 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Не в Черкаському річковому порту, а на суші в обласному центрі знайшли прописку на вічну стоянку два теплоходи на підводних крилах – “Василь Кіквідзе” і “Хвиля”. Трудівникам міста їх передало головне управління річкового флоту УРСР.
У виконкомах Соснівської і Придніпровської районних рад народних депутатів вирішили обидві ракети переобладнати, створити в них дитячі кінотеатри і кафе. Один з теплоходів, що носить ім’я героя громадянської війни В. С. Кіквідзе, стоятиме у парку культури і відпочинку “Перемога”, а другий – у мікрорайоні навпроти філіалу політехнічного інституту”.

12 липня
1974 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Архітектори інституту “Діпромісто” в Києві приступили до розробки проекту детального планування черкаської Соснівки – курортно-оздоровчої та лісопаркової зони. Проект охопить територію площею понад 350 гектарів – від залізничної виїмки до будинку відпочинку “Україна”. Прибережну зону намічається відвести під пансіонати черкаських підприємств. Тут же розташується лісопарк, який займе 70 гектарів.
Згідно з проектними намітками, повній реконструкції підлягає зона під санаторіями. Завершується забудова медичного містечка. Поруч з обласною лікарнею з’являться нові заклади охорони здоров’я. Здійснення задумів зодчих зробить ще чудовішою нашу Соснівку – перлину Черкас”.
1979 – Після тривалої реконструкції відкрито стадіон “Спартак” Черкаського цукрорафінадного заводу. З початком у 1981 році капітальної реконструкції стадіону імені Ленінського комсомолу, “Спартак” на два роки став головною міською ареною.

Далі буде…