На річці Рось виявлено перевищення забруднюючих речовин по хімічному споживанню кисню (ХСК). Про це повідомляє заступник начальника Державної екологічної інспекції Олександр Позняков.

Реагуючи на звернення громадськості стосовно незрозумілих пʼятен на воді в районі гирла річки Рось 22 та 24 травня 2019 Управлінням екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Державної екологічної інспекції Центрального округу відібрано проби поверхневої води в районі пристані Тубільці.

blank

За результатами відібраних проб встановлено, що вміст розчиненого в воді кисню в межах норми, проте зафіксовано перевищення по ХСК згідно «Обобщенный перечень предельно – долустимых концентраций (ПДК) и ориентировочно-безопасных уровней воздействия (ОБУВ) вредных веществ для воды рыбохозяйственных водоемов». Це може свідчити що в річці відбувається процес окислення минулорічних залишків органічних решток, які піднялись з дна під дією сильної течії у зв’язку з підвищенням рівня річки. Це і зумовило потрапляння даних решток в Кременчуцьке водосховище, що вплинуло на колір і запах води.

blank

blank
Державною екологічною інспекцією Центрального округу направлено листи органам місцевої влади про вжиття заходів, передбачених законодавством, щодо упередження загибелі водних живих ресурсів.

Ситуація щодо стану р. Рось перебуває на постійному контролі Держекоінспекції Центрального округу.

Довідково: Рось є однією з найбільш зарегульованих річок України. На самій річці Рось створено 10 руслових водосховищ (в межах Черкаської області – Стеблівське та Корсунь-Шевченківське), сумарний об’єм яких складає 59,97 млн.м3.  Вище за течією річки Рось в межах Київської області скид забруднених стічних вод здійснюють підприємства житлово-комунального господарства міст Тетіїв, Сквира, Узин, Рокитне, Тараща, Богуслав, Кагарлик. Тобто, усі забруднення, які надходять із стічними водами Київської області потрапляють у Черкаську область.

https://www.facebook.com/poznyakov0205.sasha/videos/1041858426010038/