Минулого тижня Черкаси опинились в епіцентрі кібервійни Російської Федерації з Україною. Такої масованої атаки країна давно не переживала: хакерський напад на урядові сайти, щоденні повідомлення про замінування тисяч об’єктів в Києві, Львові, Харкові та інших містах. У Черкасах щодня надходили повідомлення про мінування ТРЦ, а тоді усіх шкіл, тож зрештою влада прийняла рішення перевести міських школярів на дистанційку, доки правоохоронці не знайдуть винних.

У той же час СБУ повідомило, що електронні повідомлення надходять із Росії, Європейські країни висловили готовність допомогти Україні впоратись із терористичними нападами, а США відрядило до нас голову ЦРУ. Вільям Бернс розмовляв про можливу подальшу російську агресію проти України та “оцінку ризиків” такої агресії, адже на фоні інформаційного нагнітання вона може бути цілком реальною. Бо не даремно у світових ЗМІ запускають повідомлення про «евакуацію» з Києва російських дипломатів, а у Держдумі Росії верещать про намір НАТО «окупувати Україну», Сполучені Штати суєтяться з приводу постачання в нашу країну нових партій зброї та військової техніки, а українська армія відкрито випробовує протитанкові комплекси «Javelin» та запевняє, що наших ракет «на всіх вистачить»…

Однак якщо всі ті повідомлення і є складовими масштабної гібридної війни, виконавці цього завдання вражають своїм цинізмом на межі із хворою психікою. Про що лише свідчать фрази повідомлень про черкаські замінування: «Как жаль, что вы не успеете спасти своих детей», «посмотрим на много крови, жертвы», «взрывать школы, когда вы всех эвакуировали, не интересно»… Хоча, зрештою, все це яскраво демонструє психічний стан усього керівництва нашого північного сусіда…

Втім, у цьому геополітичному вирі черкаські правоохоронці не загубилися, і вже повідомили, що в рамках кримінального провадження майже з’ясували, хто ж шле ті повідомлення про замінування міських закладів.

На засіданні виконавчого комітету заступник начальника Черкаського районного управління поліції Олександр Чіпець розповів, що на сьогодні всі правоохоронні служби задіяні в пошуку псевдомінерів. За його словами, у правоохоронців уже є напрацювання, однак ними він не поділився. Зауважив лише, що найближчим часом поліція має продемонструвати позитивні результати розслідування.

– Зараз порушено кримінальне провадження та проводиться розслідування. Факти замінування носять хаотичний характер та прослідковуються в інших містах України. Але всі служби працюють, і в найкоротші терміни буде позитивний результат розслідування, – зауважив Олександр Чіпець.

І як би це не звучало дико на фоні військово-політичного загострення, черкаська дітлашня зустріла вимушені прогули з ентузіазмом, назвавши їх «терористичними канікулами». Табуни і табунці старшокласників радісно висипали на вулиці міста, щоб побігати і порозважатись на свіжому повітрі. Звісно, батьки учнів молодших класів перебувають не в такому захваті, однак поставились до ситуації з розумінням, бо ж безпека дітей – понад усе, і де гарантія, що в Черкасах не знайдуться хворі на всю голову прихильники «русского міра», які справді можуть зварганити якусь вибухівку.

Про це ж заявила і міська влада, мовляв, поки правоохоронці не розберуться, нехай діти посидять удома. А доки поліція та СБУ шукають ниточки, активні містяни пропонують змінювати алгоритми реагування на подібні ситуації, запровадивши окрему охорону навчальних закладів, яка б могла оперативніше реагувати на виклики, і через екстренну перевірку шкіл на наявність вибухівки не доводилось на весь день зривати навчальний процес. Бо ж уже зрозуміло, що нам з цими загрозами доведеться жити не один місяць.