Сакура для японців — символ крихкості життя та тиші, а ще — одне з найпоширеніших жіночих імен, розповіла Суспільному черкащанка Наталія, яка п’ять років живе у Японії.

Наталія родом з Кам’янки, що на Черкащині. Здобула освіту в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, працювала у столиці. Нині живе і працює в Японії.

З її слів, японці вірять, що сакура приносить достаток, а хто посадить сакуру — буде успішним і щасливим.

Чи є сакура священним деревом для японців?

Сакура має важливе культурне значення в Японії, пояснила Наталія:

“Її японці вважають символом краси, ніжності та весняного оновлення. У прямому розумінні сакура не є священним деревом, але має велике значення у японській релігії та культурі”.

Сакура досить часте імʼя для дівчинки в Японії, додала вона. У 2022 році воно було в рейтингу найпоширеніших імен.

Японці вірять, що сакура приносить достаток, а хто посадить сакуру — буде успішним і щасливим, розповіла Наталія.

“Також вони вірять, що квітковий пилок сакури, що впав у чарку саке, додає сил і здоров’я. Квітки сакури у японців символізують швидкоплинність і крихкість життя: людина проживає своє життя так само як падає пелюстка сакури – красиво і дуже швидко. Вважають, що якщо спіймати пелюсток сакури, коли та опадає — матимеш щасливий рік”.

Сезон ханамі

У Японії існує традиція “ханамі”, яка означає “дивитися на квіти”, зазначила Наталія:

“Це святкування приходу весни, під час якого японці збираються в парках та садах під сакурою, щоб насолодитися красою цвітіння. Ханамі це також пікніки, співи, танці та інші розваги під цвітінням сакури”.

У Японії існують деякі неписані правила та етикет, які рекомендується дотримувати під час споглядання сакур.

“Зважаючи на велику кількість охочих подивитися на цвіт сакур, будьте готовими до того, що може бути багато народу. Залишайтеся терплячими та ввічливими. Також просять не пошкоджувати дерева та не смітити біля них. А ще — уникати шуму, щоб не заважати іншим насолоджуватися красою природи. Також серед таких правил — фотографувати обережно, щоб не заважати іншим. Крім того, є таке поняття як висловлювання поваги та вдячності до сакур. Це може включати поклони або моменти тиші, як вияв шани природі. Це неофіційні правила, але їх закликають дотримуватися всіх, хто приходить милуватися сакурами”, — розповіла Наталія.

Цвітіння сакур в Японії зазвичай триває протягом кількох тижнів, але точний період може варіюватись в залежності від кліматичних умов та сорту сакур.

“Зазвичай цвітіння розпочинається на початку весни і триває до середини або кінця весни. В певних регіонах цвітіння може бути короткочасним, тривати лише кілька днів, тоді як у інших місцях цвітіння може тривати довше. Як правило, це середина березня — середина квітня, але останнім часом тепла весна зсунула цвітіння на початок березня і скоротила строк цвітіння до двох тижнів. У цей час сакура є своєрідним символом єднання: цвітіння сакур збирає людей разом для споглядання і святкування. В цей час родини, друзі і колеги збираються під цими деревами, пікнікують та весело проводять час разом”, — зазначила Наталія.

Офіційний сезон ханамі, з її слів, починається в момент, коли в храмі Ясукуні зацвітає найстаріша сакура Токіо — Ясукуні сакура. Про неї пишуть усі медіа та показують по усіх телеканалах. Ця сакура має значення як символ мужності, відваги і пам’яті в Японії.

“Ще одна з найстаріших сакур Японії відома під назвою Йошино-сакура”. Вона знаходиться в парку Йошино в Кіото. Вік цього величного дерева налічує близько 1 200 років. Кожного року, коли Йошино-сакура розквітає, тисячі людей приходять в парк, щоб подивитися на нього. Цвіте воно недовго, зазвичай всього кілька днів, і точна дата цвітіння залежить від погоди”, — пояснила Наталія.

Квіти сакур можуть мати різні кольори, хоча найпоширеніші кольори це рожевий і білий, додала вона, хоча існують й інші:

“Є різні варіації кольорів — світло-жовті, лососеві, червоні та навіть фіолетові сакури. У деяких сортів може бути поєднання різних кольорів, що створює контрастні малюнки на квітах. Сакури в Японії ростуть всюди. Коли вони квітнуть, все утопає в кольорах. Вони, мабуть, тут, як каштани в Черкасах, а то й рясніше. Також є окремі парки з сакурами, вони ростуть при школах, храмах, лікарнях, на подвірʼях — де завгодно. Це найпоширеніше дерево в Японії”.

До цвіту сакур, зі слів Наталії, вона з часом звикла:

“В перший рік коли я сюди приїхала, цвітіння сакур я пропустила — сезон якраз закінчився. На другий рік у мене в телефоні іже пам’яті не вистачало. Вже на третій ходила дивитися на них з друзями, а потім якось почала втрачати інтерес. До неї, так би мовити, звикаєш із часом”.

Сакура в їжі

Також вона додала, що куштувала страви, в які додають сакуру:

“Сакуру додають як у їжу, так і в напої. Одним з найпопулярніших використань сакур є приготування особливого чаю з назвою ямезакура. Цей чай має ніжний квітковий аромат та солодкуватий смак. Часто його подають на особливих традиційних святкуваннях. Також сакури використовують для приготування десертів, кондитерських виробів та цукерок. Сакурові пелюстки можуть бути використані як декорація для тортів, пудингів, морозива. На додачу з квіток сакури варять джеми чи роблять желе, змішуючи відвар з квіток з цукром у певних пропорціях. Вживають у їжу і листя — засолюють їх особливим способом або використовують як обгортки для начинки — мочі чи бобової пасти — адзукі. Щодо плодів сакур, то вони називаються сакуранбо і кислі на смак. Зазвичай їх не вживають у їжу, оскільки вони маленькі, жорсткі, а кісточка в них гірка. Однак подекуди їх використовують для приготування домашнього варення чи консервацій. Також часто я зустрічала її як прикрасу до страв”.

Символічні рослини в Японії

“Звичайних” вишень, таких як в Україні, в Японії немає, а от самої сакури — понад сотня сортів, зазначила Наталія. І росте вона дійсно всюди.

“Як на мене, японська слива дуже подібна до нашої абрикоси, навіть плоди дуже близькі, хоча це все-таки слива. На півночі є сосни та берези, пару разів помічала навіть дерева подібні до тополі чи явору. Також дуже багато дерев гінко”, — пояснила вона.

З її слів, у японській культурі є інші так звані “святі рослини” або “рослини-символи”, які мають особливе значення і ставлення:

“Це, наприклад, хризантема (кіку). В Японії вона має особливе значення і асоціюється з імператорським двором. Вона є символом імператорської влади і використовується в офіційних символіках та емблемах Японії. Хризантема також є емблемою Імператорського Ордена Хризантеми, найвищої нагороди, яка може бути присуджена в Японії. Цей орден вручається за видатні заслуги в громадській і політичній сферах, а також в області мистецтва і науки. Хризантеми також є символом осені, і їх квіти часто асоціюються зі зборами врожаю і святом Будди. Однак хризантеми також пов’язані з жалобою і використовуються на похоронах та могилах. У Японії є навіть свято, відоме як “Фестиваль хризантем” (Kiku Matsuri), яке проводиться восени і присвячене цим квітам”.

Також, додала вона, особливе ставлення до сливи, бамбуку, крижаної айви, чайної троянди, бонсаю.