У Черкасах охочі вдосконалити володіння українською мовою щотижня збираються та спілкуються на різні теми. Зібрання називають гутірками. Вони покликані залюбити в українську мову та допомогти опанувати її багатства, розповіла Суспільному кураторка проєкту “Українською буде так” Людмила Ющенко.

Учасників розмовної зустрічі ділять на групи, аби потім вони висловитись на запропоновану тему. Ігор Корчевніков відвідує гутірки з початку жовтня, розповів, що вдосконалювати українську вирішив ще в рідному Краматорську. Намагався нею спілкуватись весь час, тому нині, вважає, мова його звучить милозвучніше.

“Якщо виміряти за шкалою від нуля до 10, то українська в мене була на трієчку. Зараз я вважаю — це суб’єктивне моє, але зараз я вже розмовляю з вами — це моє досягнення завдяки пані Людмилі. І вважаю, що десь на шестірку”.

Завітати на гутірки пані Валентину запросила кума. Тут вона вперше. Додала, що мовою володіє вільно, та хоче, щоб лилася вона як пісня:

“Я хочу, щоб була як пісня. Як я згадую вчительку української мови в школі, яка розмовляла й мені дуже подобалося, але не склалося”.

Розвиток мовлення – чудовий привід щотижневої зустрічі з кумою, додала Євгенія Скворцова. І не тільки з нею:

“Чому б не піти сюди й не поспілкуватися, чому б не дізнатися про нові якісь слова, чому б не познайомитись з якимись новими людьми? Тут же не лише черкащани, тут є люди, які приїхали до нас, тут не лише мова. А і підтримка один одному”.

Гутірки об’єднали людей різних професій, внутрішньопереміщених осіб, педагогів та учнів, розповіла кураторка проєкту Людмила Ющенко.

“Ми тут спрямовуємо всі свої зусилля на те, щоб це було оригінально, щоб залюблювати в українську, множити добрими справами разом з учнями й дорослими те, що стосується нашої українськості”.

Такі зустрічі — частина проєкту Черкаського обласного інституту післядипломної освіти, пояснила Людмила Ющенко.

“Ми так само об’єднуємо вчителів та учнів, які створюють свої ютуб-канали, знімають цікаві ролики для того, щоб мотивувати учнів і їхніх батьків та інших представників. Громади для вивчення української мови — це ненав’язливо, це легко і це цікаво”.

Гутірки передбачають спілкування невеликої кількості людей, в межах 20, пояснила пані Людмила. Щоб кожен мав можливість висловитись. Відбуваються зустрічі щотижня. Проводити їх планують і в наступному році.