Єдиний дитячий духовий оркестр на Тальнівщині діє у селі Мошурів. Це своєрідна візитівка кожного сільського свята і не тільки. Проведення першого дзвоника, концерт у сільському будинку культури, участь у конкурсах, у святкових заходах інших сіл та міста Тальне, а в минулому ще й гра на весіллях. Скрізь звучить оркестр. Здається, духові музичні інструменти у руках дітей звучать милозвучніше та привабливіше, бо це ж грають діти. Розповідає Ольга Москаленко у виданні “Вісті Черкащини”.

А починалося все 37 років тому, коли Юрій Миколайович Горб викладач оркестрового відділу по класу духових інструментів філії Тальнівської ДМШ у селі Мошурів, почав гуртувати та заохочувати дітей до музики.

– Зразу зробити оркестр було неможливо, бо не вистачало кількості дітей. Тому спочатку я організував вокально-інструментальний ансамбль, що на той час було дуже популярно. Навчив дітей грати естрадну музику. Грали на саксофоні, трубі, двох гітарах та іоніці. Перший раз виступили у такому складі 37 років тому на святі 8-го березня у сільському будинку культури. Це зацікавило дітей, а батьків ще більше. Після того мені не доводилося агітувати до музичної школи, діти приходили самі, – розповідає Юрій Миколайович.

Так стараннями вчителя музика у селі ставала популярнішою серед дітей. Хоча батьки цим зацікавлювалися більше, бо це ж міг бути додатковий розвиток для їхньої дитини.

Юрій Миколайович гордиться оркестром. Розповідає, що кожного року вони беруть участь у конкурсі-огляді у м. Умань і займають призові місця. Цьогоріч вперше серед 11 учасників музичних шкіл мошурівський дитячий оркестр виборов І місце.

Діти, які закінчили музичну школу, де навчання триває 5 років, за бажанням продовжують грати в оркестрі до випускного. Склад духового оркестру постійно змінюється. Діти ростуть, закінчують школу, а після них приходять молодші музиканти. Ось в такому русі завжди живе мошурівський дитячий духовий оркестр.

– Найскладніше утримувати оркестр у робочому стані. Адже тут не можливо організувати колектив, який гратиме в одному складі декілька років. У нас постійно йде ротація. Тому стараюся завжди тримати колектив у повному складі. На зміну діткам, які уже випускаються підготовлюю інших, – каже Горб.

Керівник завжди гуртує дітей, знаходить з ними спільну мову, пояснює, чому музика потрібна. Репертуар мають різний. Грають класичні і сучасні твори. Обов’язковими для вивчення і виконання є Державний гімн України та кілька маршів української тематики. А також кожного року вивчають нові твори для конкурсів та виступів.

Нині в оркестрі грає 15 осіб. Труби альти і тенори освоюють здебільшого хлопці, а флейти та саксофони – дівчата. Цікаво, раніше на барабанах грали тільки хлопці, а зараз й дівчата барабанять. Одна дівчинка вже закінчила школу, а після неї барабанну установку освоїла друга.

Зараз Юрію Миколайовичу допомагає колись його учениця, а нині вчитель музики Антоніна Мельник. Вона навчає дівчат гри на флейті. Це, як зауважує Горб, полегшило його роботу. Адже спочатку вони вивчають твори окремими групками, а потім гуртуються і виконують колективно.

Юрій Миколайович розповідає, що діти самі хочуть грати в оркестрі. Запитують, коли їм вже можна буде грати, а він пояснює, якщо старанно займатимуться, тоді зможуть приєднатися до колективу. Тому це їх стимулює більше часу приділяти музиці.

Багато дітей після закінчення школи пішли навчатися до музичного училища та стали музикантами. Юрій Миколайович пишається випускниками: Безпалою Наталія, яка грає в оркестрі Військово-морських сил у м. Севастополь, Безпалим Сергієм – соліст Чернігівської філармонії, викладач Чернігівської музичної школи №2, керівник ансамблю «Сеньйори сі-бемоль», соліст- трубач Військово-музичного центру Сухопутних військ ЗСУ, Світличним Едуардом – викладач музичної школи у м. Дніпро, Майбородою Андрієм, який грає у Військовому оркестрі та є керівником дитячого оркестру музичної школи у м. Київ, Тимофєєвим Валерієм, що грає у Чернігівському військовому оркестрі, Мельник Антоніною, яка працює в Тальнівській ДМШ та грає в духовому оркестрі с. Мошурів.