Селищний голова Катеринополя Іван Гегедош уже не вперше звертається до містян із закликом здавати кров для потреб пацієнтів Катеринопільської ЦРЛ. Щобільше, він сам є одним із постійних донорів. Пише видання “Вісті Черкащини“.

«Усім, кому небайдуже життя людей і власне життя, рекомендую задуматись, що ми можемо зробити безкорисно для оточуючих, − закликає Гегедош. − Нещодавно обставини мене знову привели в Катеринопільську ЦРЛ з потребою переливання крові людині. Як з’ясувалось, потрібної групи крові в ЦРЛ не було, тому вже за відомим мені маршрутом потрібно було їхати в Шполу, щоб придбати потрібну кількість крові. Це добре, що не вночі й не летальний випадок, а якби постало питання життя або смерті, наприклад при пологах (ускладнення, втрата крові), то, можливо, кожен із нас міг би і не родитися. Якщо нема запасу крові, то можна її так і не дочекатися, попрощатись із життям. Прошу людей, які мають можливість стати донором, не бути байдужими, здати кров, аби наповнити банк крові в ЦРЛ, адже і ваші рідні та близькі, а також і ви, можете колись потребувати донорської крові».

Голова розповідає, що здає кров уже понад рік. З тих пір, як небайдужа йому людина потрапила до лікарні. Кожних 3 місяці він здає 450 мл крові, тим самим допомагаючи рятувати чиєсь життя.

Звісно, хтось побачив у цьому піар. Але як ще закликати людей замислитись? Якщо не згадувати про власний приклад, посиплються інші обвинувачення: «А сам чому не здаєш?» Втім, краще такий піар, аніж диванна критика.

Нагадаємо, що не кожен бажаючий може стати донором. До абсолютних протипоказань відносять наявність злоякісних новоутворень, інфекційних, паразитарних, соматичних захворювань та багато інших хвороб. Лише лікар дасть вам чітку відповідь: бути вам донором чи ні. Однак хоч одне врятоване життя варте того, аби спробувати.