Теплі дні ще радують нас “майже літом”, але попереду вогка та холодна осінь, яка для багатьох означає початок проблем зі здоров’ям. Як з ними впоратися розповіли у центрі громадського здоров’я.

Чому хворіємо?

Депресія, меланхолія, серцево-судинні проблеми, загострення гастритів і виразок – ось далеко не повний перелік осінніх недуг. Але чому саме зараз нас підстерігають всі ці застуди, біль у суглобах та спині? Адже, здавалося б, влітку організм відпочив, наситився вітамінами і відновив свої захисні сили. Причин раптовій вразливості кілька.

Відбувається гормональна перебудова, тому і виникає розлад в роботі всіх систем. Світловий день коротшає, вироблення «сонячного» вітаміну D зменшується. Вітамінів, джерелами яких були свіжі овочі, фрукти і ягоди, теж стає менше. І органи ендокринної системи починають переходити на інший режим. Особливо на здоров’ї позначаються зміни у виробленні адреналіну – гормону стресу, а також гормонів щитовидної залози.

Імунна система за літо відвикла боротися з численними збудниками простудних захворювань. Після відпусток ми знову потрапляємо туди, де багато людей: їздимо в транспорті, ходимо на роботу та навчання, тож шанси захворіти збільшуються.

Змінюється режим харчування. Ми повертаємося до важкої їжі, їмо більше і рідше, підлаштовуючись під робочий графік. Шлунок реагує на такі зміни загостренням хронічних гастритів, виразок.

Холод, дощі та вогкі дні позначаються на стані судинної системи, і перш за все капілярів. Вони звужуються, порушується живлення органів. У результаті – проблеми з серцем, гіпертонія та вегето-судинні розлади. Крім того, від холоду страждають суглоби. Осінь – період загострення артритів та артрозу.

Остеохондрози та радикуліти проявляються найчастіше з двох причин. По-перше, під час дачного сезону та збирання врожаю нам було не до хребта. Якщо і з’являвся біль, його глушили ліками (чи не так?), а тепер настав “час розплати”.

По-друге, від активного літнього відпочинку ми перейшли до сидячої роботи та пасивного відпочинку вдома на дивані. А для хребта гіподинамія – найлютіший ворог.

Осінь особливо важко переносять метеозалежні люди. Стрибки атмосферного тиску та температури стають справжнім випробуванням для них.

Нарешті, одна з найважливіших причин – осіння депресія та стреси. Важко знову включатися в інтенсивний режим. А небо, вкрите сірими хмарами, дощ і вітер не додають радості. Від емоційних перевантажень і нудьги загострюються хронічні захворювання, а через них депресія тільки посилюється. Як же розірвати це коло?

Рух зніме загострення

Багатьох осінніх загострень можна уникнути, якщо якомога більше рухатися.

По-перше, будь-яка рухова активність дає гарне тренування для судин і зміцнює імунітет.

По-друге, в русі ми витрачаємо надлишки адреналіну, а значить, захищаємося від наслідків стресів.

По-третє, розумні навантаження, вправи для суглобів і хребта допомагають уникнути загострень остеохондрозу, радикуліту, артриту. Ваша осіння програма повинна включати хоча б такий мінімум:

підніматися по сходах, не користуючись ліфтом, якщо ви живете не надто високо;

1-2 зупинки проходити пішки, а не їхати на транспорті;

ранок починати з гімнастики на розтягнення хребта, а протягом дня кожні 2 години виконувати найпростішу «виробничу» гімнастику;

хоча б 30 хвилин на день гуляти на свіжому повітрі в будь-яку погоду.

Як не захворіти?

Одягайтеся по погоді. Багато застудних захворювань виникають через те, що після літа психологічно важко одягати теплий одяг.

Створюйте сонячну атмосферу в домі. Не економте на освітленні – здоров’я дорожче. Придбайте спеціальні лампи, близькі по спектру до сонячного світла. Придбайте кімнатні квіти  та розставте по квартирі яскраві сухі букети.

Використовуйте ароматерапію. Свічки і аромалампи з зігріваючими ароматами цитрусових, лаванди та сандалу піднімуть настрій.

Наповніть будинок спогадами про літо. Повісьте на стіни фотографії красивих пейзажів, розставте сувеніри. Дивіться на них, згадуйте тепло та посміхайтеся.