Коли в країні триває війна, будь-які вибухи навіть у мирному місті стають помітними. Особливо для тих, хто бачив і чув ту війну на власні очі. Журналісти «Громадського ТБ: Черкаси» разом із психологинями Вікторією Гуро та Юлією Сіденко розбиралися, чому запускати феєрверки та стріляти петардами – це не ок.

Це така класна розвага. І дітям теж цікаво. Якщо я буду обережний, я ж нікому не зашкоджу?

Ні, зашкодите. Для психічно і фізично здорової людини будь-які незвичні для повсякдення звуки можуть бути стресовими. Коли людина замислена або розслаблена фізично й морально, її нервова система не посилає жодного сигналу про небезпеку. Коли ж несподівано вибухають петарди чи феєрверки, людина отримує стрес і їй потрібен час, щоб оговтатися.

Особливо негативно вибухи піротехніки впливають на людей, які пережили війну – ветеранів війни й переселенців. Це своєрідне повернення в те неспокійне воєнне середовище, яке вони залишили.

Не менше від вибухів страждають тварини. Наприклад, собаки у стадії шоку можуть втекти від господарів і потрапити під колеса машини. А птахи – зруйнувати свої гнізда, а потім загинути.

Так а військові хіба не звикли до вибухів?

Ні. У зоні воєнних дій вибух прирівнюється до небезпеки. До такої, що може за секунду забрати життя або ж покалічити. Вибух салюту чи петарди може нагадати воїну про нещодавні травматичні події.

Якщо людина має психічні розлади, пов’язані з обстрілами й вибухами, то звуки феєрверків у мирному місті можуть спровокувати гостру реакцію психіки на небезпеку. Людина відчуває страх, тривогу за своє життя. Вона починає метушитися, ховатися, падати на землю, може стати емоційно неконтрольованою. Все це вона робить для того, аби вберегти себе.

І все одно, юридично це ж не заборонено?

У Черкасах заборонено. Влітку 2014 року депутати Черкаської міської ради ухвалили рішення про заборону піротехніки. Відтоді у місті не можна запускати салюти в усі свята, крім Дня Незалежності, Дня міста та Нового року. Однак усі шість років жителі Черкас на заборону не зважають. Навіть у 2019 році, коли відкривали міську ялинку, невідомі запустили салют. Тепер у міськраді не можуть знайти винних.

Так якщо я запущу салют, мені за це щось буде?

Навряд чи. Адже немає жодного законодавчого акту, який би забороняв використовувати піротехніку в Україні. Максимум – можна отримати штраф за порушення «режиму тиші» або правил використання піротехніки від 250 до 510 гривень.

Під час останніх різдвяно-новорічних свят поліція Черкас не затримала жодну людину за використання піротехніки.

Із 2014 року декілька міських рад ухвалили рішення заборонити використовувати піротехніку у своїх містах. Термін дії цих рішень – до закінчення російсько-української війни. Але до Кримінального, Кримінально-процесуального та Кодексу про адмінпорушення зміни не вносили. Тому існує швидше моральна відповідальність за порушення спокою людей і тварин.