Інвестувати в людей та їхні підприємницькі ідеї продовжують на Черкащині. Нині в області триває вже друга Школа малого та середнього підприємництва. Вона покликана навчити нову генерацію бізнесменів. Про переваги такої «підприємницької» Школи для регіону розповів заступник очільника області Ярослав Березань на форумі «Urban. Social. Business@Місто нового зразка», який днями відбувся в Умані, повідомляють в облдержадміністрації.

Школу МСП на замовлення облдержадміністрації організовують Черкаська агенція регіонального розвитку спільно з фондом Василя Хмельницького K.fund. Нині двадцять слухачів другої Школи малого та середнього підприємництва завершили інтенсивний освітній курс та працюють над своїми бізнес-планами. Випускники ж першої Школи вже розпочинають свої справи.

Такий освітній підприємницький проект Ярослав Березань називає бізнес-планом для Черкащини. Оскільки кожна вкладена гривня з обласного бюджету повернеться у шестикратному і навіть більше розмірі.

– Проект Школи МСП вважаю одним з найуспішніших, які зараз реалізуємо на Черкащині, – каже посадовець. – З обласного бюджету ми сплатили більшу частину за навчання. Йдеться про 100 тисяч гривень із заявлених 120. Скажете, це – волонтерство. Відповім, що це – інвестиції у людей. Оскільки кожна вкладена гривня повернеться податками. Ми допомагаємо розвивати і згодом втілювати підприємницькі ідеї. Це, у свою чергу, впливає на розвиток територій, формування належної бізнес-інфраструктури, підприємницької ком’юніті. У перспективі зможемо говорити й про соціальне підприємництво. Умань має беззаперечні потужності для розвитку бізнесу. Треба лише навчити підприємців, підтримати їхні починання.

blank

Йдеться не тільки про теоретичну, а й фінансову підтримку. Черкащина підписала генеральну угоду з Німецько-українським фондом компенсації відсотків. Фонд прийматиме рішення про надання кредитування, оцінюватиме бізнес-план. Кошти йтимуть з Німеччини через банки-партнери, що нівелює будь-які елементи корупції, додав посадовець.

Відзначимо, форум «Urban. Social. Business@Місто нового зразка» організував фонд «Uman tomorrow foundation». Тут шукали шляхи перезавантаження міста завдяки розвитку підприємництва, зокрема соціального.