15-річна Дарина Линник із міста Ватутіне перша в місті організувала утилізацію органічних відходів для компосту. Контейнер встановила біля однієї з багатоповерхівок. Каже, все почалося через ненароком розсипане лушпиння від картоплі, пише Сергій Радченко у “Вістях Черкащини”.

– Якось виносила важкий пакет зі сміттям, – розповідає дівчина. Розмовляємо у дворі, де стоїть компостер. На зустріч прийшла із чорною еко-сумкою. – Помітила, що дорогою він ставав все легшим і легшим. Озираюся, а увесь під’їзд у картопляному лушпинні. Задумалася, що більше не хочу просто так викидати такі відходи. Та й запах потім від сміттєвих баків не дуже приємний. Від компостеру такого запаху немає. 2 серпня ми з батьком встановили такий ящик. Він його робив сам. Дошками допоміг місцевий підприємець.

Люди вже почали зносити у ємність залишки від овочів та фруктів. Готовим компостом школярка планує удобрювати квіти й дерева у дворі.

– Людям ця ідея сподобалася, – продовжує Дарина. – Кажуть, давно хотіли таке. Планую провести інформаційну роботу з мешканцями, щоб більше долучалися. Також говоритиму і з дітьми, для чого це все робиться. Компост, який отримаємо, хочемо розкласти на клумби та біля дерев. Люди його готують, то вони й будуть ним розпоряджатися. Тут багато пенсіонерів, які люблять щось саджати. Купити добрива не мають за що. То тепер зможуть його отримати безкоштовно.

Компостер простояв у дворі дві доби. На третю його спробували вкрасти.

– Мій батько почув якийсь гуркіт за вікном, – говорить школярка. – Виходить на вулицю, а ящика вже немає. Оглянув територію й знайшов його в кущах. Хотіли вкрасти, але через чималу вагу не змогли дотягнути. Думаю, це міг зробити хтось із села, яке неподалік від Ватутіного. Тягнули якраз в той бік.

Дарина планувала змайструвати ще один компостер і поставити його в іншому дворі. Після інциденту з викраденням хотіла відмовитися від ідеї.

– Тепер не знаю, чи варто це робити, – вагається Линник. – Але побачу, чи буде результат. Що вийде з цієї органіки і чи взагалі воно того варте. Якщо все вийде, буду шукати інший двір, але закритого типу. Можливо, такого інциденту не трапиться більше.

Екоактивізмом дівчина займається не вперше. Минулого року разом з десятком містян прибирала сміття на березі затопленого кар’єру.

– Тоді я прибирала більше для себе, – посміхається Дарина. – Прибирали на котловані, де я люблю часто відпочивати. Виклала допис у Фейсбуці. Так зібралося приблизно 15 охочих долучитися. Прибирали 2 дні. Вивезли дуже багато мішків. На жаль, зусилля були марними. За рік сміття знову накопичилося.

На минулорічний День молоді Линник організувала велопробіг. Ним вона привертала увагу до проблеми сміттєзвалищ.

– Я взялася організувати День молоду у стилі «еко», – згадує дівчина. – Пішла до міської ради, аби мені з цим допомогли. Працівники відгукнулися. Був велопробіг до сміттєзвалища. Цим я хотіла показати містянам, куди йдуть відходи і що їх потрібно сортувати. А не просто маленьку купу непотребу вивозити на велику.

Ідеї підлітка не зажди мають підтримку від місцевих чиновників.

– Після велопробігу я загорілася ідеєю збирати папір у школах, – каже школярка. – Іду до міської ради і розповідаю про це заступнику міського голови. Він мене підтримав спершу. Але це все було лише на словах, на жаль. І так тривало 2 місяці. Від них мені потрібно було, аби допомогли із підприємством, яке займається переробкою. Вони могли це зробити. Навіть могли з бюджету викроїти 500-1000 гривень і встановити ящики для збору макулатури.

Дарині довелося самій вирішувати проблему. Коли налагодила процес, чиновники прорекламували себе на успіхах активістки.

– Я їздила до Сміли на конференцію. Побачила ці ящики, – веде далі Линник. – Виявилося, їх надала безкоштовно компанія, яка займається переробкою паперу. Я написала їм. Потім соціальний педагог з моєї школи з ними домовилася про співпрацю. Збір вже закінчився. Лише в одній школі ми зібрали 300 кілограмів паперу. На ці кошти ремонтуємо стіну. По інших школах поки не маю даних. В дитячих садках і бібліотеках також збирали. Коли все було налагоджено, міська рада виставила фото з цими ящиками. Мовляв, допомагають і підтримують молодь. Мене це образило. Тому зробила висновок, що обходитимуся без допомоги чиновників.

Дарина Линник є учасницею Всеукраїнської школи «Агенти змін». Цього року вступила до «Школи успіху 2020» від Klitschko foundation. Їздить на екологічні семінари. Займалася виготовленням еко-сумок.