22 вересня, відколи через поширення коронавірусу Золотоноша опинилася у жовтій карантинній зоні, у міській раді ухвалили рішення про відновлення перевірок щодо дотримання маскового режиму у місцях найбільшого скупчення людей та в громадському транспорті. Пише сайт zoloto.city.


Протягом 23 і 24 вересня рейдова бригада у складі представників – Золотоніського відділу поліції, управління економіки та районного управління Держпродспоживслужби відвідали продуктові маркети та автостанцію «Золотоноша», що навпроти Торгового центру. Як розповіла головний спеціаліст відділу державного нагляду Оксана Білойваненко, протягом першого дня було складено 4 протоколи за порушення маскового режиму: один – поліцейські, 3 – спеціалісти державного нагляду. Наступного дня – 3 акти обстеження.

Перевірка показала, що містяни не дотримуються карантинних вимог, ігнорують використання масок у торгових залах. Причому порушення йдуть як з боку відвідувачів, так і персоналу. У двох закладах однієї торгової мережі картини спостерігаються зовсім різні.

Якщо у закладі з меншою торговою площею порушення практично відсутні, то в іншому, де відвідуваність значно вища, їх хоч греблю гати. Обслуговуючий персонал розкладав товар на полицях, не використовуючи маски і рукавички. Вони нарікають на те, що у складі штату немає особи, яка б застерігала відвідувачів про наявність масок. Без них перебували навіть касири. Тож, логічним завершенням тривалої полеміки стало складання протоколу. Зауважимо, що штрафні санкції у межах повноважень Держпродспоживслужби сягають 425 гривень, поліції – 17 тисяч гривень.

– Працювати у тандемі з поліцією набагато продуктивніше, − розповідає Оксана Іванівна. – Якщо на наші зауваження громадяни іноді зовсім не реагують, то з правоохоронцями собі цього не дозволяє ніхто. Рейди доводять: наші люди ігнорують вірусну інфекцію, не розуміють важливість самоубезпечення. У більшості, якщо маска і є, то вона натягнута на бороду.

За словами головного спеціаліста управління економіки міськвиконкому Вадима Дзюбана, приємне враження склалося про один з нових місцевих супермаркетів. Весь персонал − строго у захисних масках, на вході – безконтактний антисептик, усі кошики продезінфіковані. Ввічливий, уважний, тактовний персонал, який бездоганно виконує свої обов’язки. Тут покупці знають: без масок їх не впустять і не обслуговуватимуть.

Відвідала рейдова й автостанцію. Зал очікування зачинений.

Пасажири чекали громадський транспорт на зупинці. Як запевнила касирка, квитки вони продають відповідно до кількості сидячих місць в автобусі. Припаркований автобус за маршрутом №306 «Золотоноша−Черкаси» мав дезінфектор на вході та захисну перегородку між кабіною водія та салоном.

– 24 вересня ми знову відвідали ті маркети, де були напередодні, і склали протоколи. Зауважень менше, але вони ще є, − додає посадовиця. – Підприємці та власники торговельних маркетів, закладів громадського харчування повинні усвідомити: перевірки з дотримання карантинних вимог будуть постійними. І правило: вчора були – сьогодні не прийдуть, у нас не діє.

Начальник Золотоніського районного управління Держпродспоживслужби Володимир Карпенко ініціював зустріч з директором комунального ринку Тарасом Супруном. Посадовці мають на меті провести інформаційну роботу щодо відповідальності кожного продавця на ринку щодо порушення карантинних вимог.

Така ж розмова запланована і з головою правління ПрАТ «АТП −17112» Петром Малишком: у громадському транспорті пасажири повинні дотримуватися маскового режиму. Відповідальність за це частково несуть і водії підприємства−перевізника.