Зявилися нові подробиці щодо рішення суду про демонтаж 8-поверхового будинку в Умані. Ця будівля зведена в районі Могили цадика Нахмана. Суд вважає, що вона незаконна і має бути демонтована, пише ВІККА.

Як вдалося зясувати журналістам сайту vikka.ua, власником будівлі є громадянин Франції – Альберт Іфрах. Він також є засновником Благодійного фонду «Мішкане», що зареєстрований в Умані.

Історія із незаконним будівництвом тягнеться ще з 2016 року. Саме тоді громадян Франції отримав перші дозволи від влади Умані на будівництво житлового будинку готельного типу. Він мав дозвіл на зведення триповерхової будівлі. Відповідно почав зводити будівлю вже у 2019 році.

Наприкінці 2019 року головний інспектор  будівельного нагляду відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань архітектури та містобудування управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області скасовує містобудівні умови та обмеження, бо «згідно детального плану територій передбачено будівництво п`ятиповерхового житлового будинку готельного типу, а не будівництво триповерхового житлового будинку». Після скасування містобудівних умов і обмежень скасовується і наказ про початок будівництва.

Проте забудовник продовжує зводити багатоповерхівку. На момент перевірки, яка відбулася у 2021 році, було зведено вже 8 поверхів. На власника наклали штраф в 25 тис. грн і вимагають знести новобуд.

Із 2021 року тривають судові процеси. Позивачем є управління містобудування Уманської міської ради.

За інформацією Об’єднаної єврейської общини України, ця будівля розташована на території єврейського цвинтаря.

З 17 об’єктів нерухомості в місті Умані, що були побудовані самочинно, тобто з порушенням чинного законодавства, шість об’єктів належать до зони меморіального комплексу могили раббі Нахмана з Брацлава, що є пам’яткою історії місцевого значення, підлеглою державній охороні.