Через недбалість влади і чиновників, які залишили цілі українські міста без опалення, мають понести відповідальність. Сьогодні під загрозою «холодної» зими опинилися дев’ять регіонів країни. Політична партія «Наш край» закликає уряд припинити перекладання відповідальності та негайно забезпечити українців теплом. Надзвичайна ситуація не обійшла стороною і Черкащину. Тут другий рік поспіль замерзають сміляни.

Як говорять в народі, обпікшись на молоці, дутимеш й на воду! Враховуючи сумний досвід минулого року, жителі Сміли почали непокоїтися проблемою ще влітку.

– У проведеній протягом липня-серпня політичною партією «Наш край» акції «Ні – підвищенню ціни на газ!», сміляни виявилися найактивнішими, оскільки боялися вдруге зустріти зиму у холодних домівках, – зазначає голова Черкаської обласної організації політичної партії «Наш край» Анатолій Нужний. – І в результаті, крім того, що уряд відверто проігнорував вимогу українського народу не збільшувати тариф на газ, так ще й створив сприятливі умови для того, щоб значна кількість українських міст цьогоріч опинилася відрізаною від опалення. Нажаль, смілянам довелося переживати цю ситуацію вдруге.

Минає перший місяць опалювального сезону, який жителі міста Сміли провели у безрезультатній боротьбі за тепло. Натомість, надзвичайну ситуацію смілян всі інші використали по повній: влада безрезультатна і бездієва у вирішенні проблеми, але, не забуває про набивання власних кишень, а  політики годують обіцянками. Та віз і нині там!

У Смілі мешканці перекривають дороги, вимагаючи опалення, а чи допоможе це – навряд. Враховуючи, що напередодні опалювального сезону уряд забезпечив газового монополіста інструментами для шантажу міст, віра смілян згасає з кожним днем. Населення сплачує за опалення, якого не отримує, натомість підприємства-постачальники умисно накопичують борги за спожитий газ.

– Відповідальність за вирішення ситуації лежить, перш за все, на місцевій владі. Починаючи з минулорічної зими, місцевим чиновникам потрібно було оббивати всі владні пороги найвищого рівня та шукати шляхи для вирішення проблеми, щоб не допустити її повторення. Але депутатський корпус Смілянської міськради самоусунувся від життєдіяльності міста, поставивши у пріоритеті власні інтереси. Змусити ціле місто страждати від відсутності опалення, ще раз доводить, що комусь ця ситуація однозначно вигідна. Це прояв цинізму та відвертої антинародної політики! – наголошує Анатолій Нужний. – Як можна свідомо приректи замерзати маленьких дітей, пенсіонерів та тяжко хворих?

Політик вкотре нагадав,  що на початку цього року політичною партією «Наш край» у Верховній Раді зареєстровано законопроект №7408, який запобігає відключенню об’єктів соціальної інфраструктури та їхніх постачальників тепла від газу, а також проект постанови про встановлення тимчасового мораторію на відключення населенню України послуг з постачання електроенергії та газу під час опалювального періоду №8108.

До речі, за даними Держстату, українці не є головними боржниками за опалення. Основна частка заборгованості рахується за підприємствами, які виробляють та постачають тепло. Сума їхньої заборгованості налічує мільярди.

– Необхідно терміново приймати кардинальні рішення щодо негайного вирішення проблеми та притягнення до відповідальності тих, хто допустив створення цієї ситуації. Відлік уже не на дні, а на години! – акцентує Анатолій Нужний.