2018-11-22-термин

Після вчорашнього приїзду у Смілу нового голови Черкаської ОДА Олександра Вельбівця стало зрозуміло: проблеми смілянської громади – нікому не цікаві, думка народу – байдужа, справедливість – чиновники і не чули про таке слово… Кожна зі сторін залишається при своїх інтересах.

Смілян засудили без суду і слідства – ви винні, беріть борги на своє місто і крапка. У владній верхівці – повне нерозуміння проблем, у простих людей – повна депресія і розчарування… Про це повідомляє «Smila-ua».

Виявляється, завдяки усному дорученню Президента України, Смілі пустили тепло і до 25 листопада за нього платитимуть за газ за звичайним тарифом. А от якщо місцеві владці не укладуть договір із НАК “Нафтогазом” до 25.11.2018, після цієї дати сміляни платитимутьза тепло не у двічі більше, а більше аж у чотири рази!!! Тобто оті ледве теплі батареї у квартирах обійдуться за ціною золота.

Міські очільники дуже хочуть укласти договір з “Нафтогазом”, але кияни виставляють свої умови – беріть 86 млн. грн боргу “Енергоінвесту” на своє місто. До речі, за словами Вельбівця, 86 млн. грн – це “чистий” борг, а з пенею і штрафами він складає близько 200 млн. грн.

Олександр Вельбівець пояснив, що якщо реструктуризувати борг на 5 років, то виходить по 180 тис. грн у місяць – це наче, як підйомна сума для Сміли, можна заплатити. А обласна влада, зі свого боку, кине якусь державну субвенцію, дотацію, чимось допоможе… Але борг беріть – і не протестуйте!

І те, що сміляни нічого “Нафтогазу” не винні, те, що люди давно сумлінно сплатили свої платіжки – нікого не хвилює. Місту нав’язують борг і все! Або пропонують брати борг і судитись. Але все одно брати борг!

Після зустрічі із головою ОДА було вирішено створити робочу групу з депутатів та громадських активістів, щоб ще раз зважити і розібратися: брати борг чи ні. До 25 листопада міська рада повинна визначитись і сказати своє рішення.

На сьогодні призначено позачергову сесію Смілянської міської ради, на якій це “історичне” питання буде розглядатись.