Днями одинадцятикласники смілянської школи № 15 ознайомилися з підприємством, яке має багаторічну історію – залізничною станцією імені Тараса Шевченка Одеської залізниці. Пише інтернет-видання smila-ua.

Як повідомляють у міськрайонному центрі зайнятості, який і став ініціатором такої екскурсії, начальник станції Олександр Рудецький розповів дітям про затребувані вакансії на залізниці. Зокрема, тут потрібні регулювальник швидкості руху вагонів, складач поїздів, черговий по парку, монтер колії, електромонтер контактної мережі, оператор дефектоскопного візка та інші.

Також школярі побачили роботу «поста електричної централізації», який відповідає за приймання, відправлення, пропускання поїздів та переміщення рухомого складу на станції та в межах її району. Декілька сміливців спробували себе у ролі чергового станції, тож апробація цієї професії відбулася на практиці.

Родзинкою екскурсії стало відвідування вагону-музею. Більшість експонатів розповідають про становлення Сміли, як вузлової станції залізничної дороги, яка від початку була побудована, як магістраль для транспортування цукру за часів графа Бобринського. «Незважаючи на низький вантажообіг, наявність станції дала швидкий імпульс для розвитку міста та скорочення безробіття. Умови роботи були надзвичайно важкі — працювали по 12 годин, а заробіток одержували по 80-90 карбованців на рік. Робітники та стрілочники жили у тісних холодних бараках по дві-три родини разом», – розповідав Олександр Рудецький.

Окрім гарних вражень та емоцій, учні отримали від адміністрації підприємства запрошення на навчання з подальшим працевлаштуванням за різноманітними професіями залізничної галузі.

Екскурсія відбулася в рамках підписаного меморандуму між публічним акціонерним товариством «Українська залізниця» та Державною службою зайнятості, Смілянським міськрайонним центром зайнятості, у яґкому налагоджена тісна співпраця із структурними підрозділами регіональної філії Одеської залізниці.
До речі, оскільки це підприємство потребує кваліфікованих робітників, тож фахівцями міськрайонного центру зайнятості проводиться профвідбір та працевлаштування кваліфікованих кадрів, а також здійснюється робота у напрямку профорієнтації учнівської молоді щодо затребуваності робітничих професій.