Філателістична колекція Черкаського обласного краєзнавчого музею налічує понад 4,5 тисячі марок, художніх маркованих конвертів, картмаксимумів, конвертів першого дня, тощо. У тематичному розмаїтті виокремлюється спортивна філателія Незалежної України. Поки що невелика за кількістю, вона демонструє високий поліграфічний рівень виконання, різноманітність висвітлюваних спортивних подій останнього тридцятиріччя, а з точки зору художньої цінності, як прикладна графіка малих форм, вирізняється динамічністю рисунків та багатством кольорів. Про історію філателії розповідає Світлана Урицька, науковий співробітник відділу фондів музею.

В Україні поштові марки вперше з`явилися у 1918 році, в часи Української народної республіки. Творцями сюжетів так званих «шагівок» були видатні графіки Георгій Нарбут та Антін Середа.

В часи радянщини, більше 70-ти років, Україна жила без власних марок, хоча ще у 1947 р. УРСР стала членом Всесвітнього поштового союзу.

Перші знаки поштової оплати Незалежної України були випущені у 1992 році. Цього року світ побачили чотири поштові марки присвячені іграм ХХУ Олімпіади в Барселоні. В музейній колекції є одна з них – «Стрибун із жердиною» ( художник Лариса Корінь) надрукована у Канаді в друкарні Canadian Bank Note Company.

blank

Надалі до теми Олімпійських ігор пошта України зверталась неодноразово. До речі, марки взагалі врятували перші Олімпійські ігри в Афінах 1896 року. Через фінансові труднощі їх проведення було під загрозою. Деметріс Сакорафос, засновник грецької асоціації філателістів, запропонував випустити тематичні марки з підвищеним, порівняно з поштовими тарифами, номіналом з передачею різниці у фонд проведення ігор. Випущені марки дозволили зібрати додатково 400 тисяч драхм і успіх організації Олімпійських ігор було вирішено.

Олімпійські ігри – головний мультиспортивний форум чотириріччя, мрія кожного спортсмена чи спортсменки – гідно представити свою державу й показати власну силу і професійність. Заслуговує на увагу художній маркований конверт ( з колекції ЧОКМ) « Ігри ХХУШ Олімпіади в Афінах», 2004 р. автор Кость Лавро – український ілюстратор, відомий оформленням книг видавництва « А-ба-ба-га-ла-ма-га», заслужений художник України.

На окрему увагу заслуговує футбольна тематика у філателії. Першою у світі маркою, на якій зображено гру у футбол, була марка Угорщини 1925 року де відтворено момент футбольного матчу в динаміці з глядачами на трибунах.

У сучасній Україні марки на футбольну тематику почали друкуватись з 2001 року. На них можна зустріти і легендарних Валерія Лобановського, Андрія Шевченка, повністю збірну України, вболівальників, стадіони, спеціальні випуски до Євро-2012.

blank

blank

2004 рік був ювілейним для футбольної спільноти – 100 років FIFA ( Міжнародна федерація футболу) та 50 років UEFA ( Спілка європейських футбольних асоціацій). З цієї нагоди були випущені конверти та марки ( автори відповідно Василь Василенко та Володимир Колдуненко). Обидва зразки є у нашій колекції.

Дві марки, на одній з яких зображено Андрія Шевченка, присвячено ХУШ чемпіонату світу з футболу – справжньому футбольному святу, що впродовж чотирьох тижнів 2006 року тривало у Німеччині, увійшовши в історію країни як «літня казка».

12 років тому Україна та Польща приймали найбільше футбольне змагання – Євро-2012. Футбольна ейфорія захопила навіть тих, хто був байдужим до цього виду спорту та змусила несамовито вболівати за українську збірну. «Укрпошта» випустила серію поштової продукції – конверти й марки з символікою чемпіонату, ставши офіційним ліцензіатом УЄФА Євро-2012. 1 червня 2012 року була введена в обіг поштова марка « УЄФА ЄВРО-2012 (Славко і Славек)» із зображенням талісманів чемпіонату та його логотипу. Основою емблеми став футбольний м`яч у вигляді квітки з двома пелюстками у кольорах державних прапорів України і Польщі. Візуальна концепція ґрунтувалась на темі природи з її яскравими барвами лісу, сонця та води. А мистецьким підґрунтям прислужилися традиційні для України та Польщі витинанки.

Крім вищезгаданої марки у нашій колекції є наступна філателістична продукція футбольного чемпіонату: конверт із зчіпкою з 4-х марок «Міста – господарі УЄФА ЄВРО-2012», марки футбольних арен Львова та Харкова ( автор Єлизавета Якимова), художні конверти «Україна вітає EURO 2012» Юлії Правдохіної та «Україна – футбольна країна» із зображенням НСК «Олімпійський».

8 кращих робіт – переможців дитячого конкурсу «Україна – футбольна країна» «Укрпошта» використала як ескізи до однойменної серії художніх поштових конвертів. Однією з переможців стала Альбіна Москальчук із Житомирщини, рисунок якої поєднав футбольний м`яч з національними символами України – соняхами, калиною, квітами.

blank

Доповнюють спортивну філателію музейної колекції серії іноземних марок: ХШ Ігри країн Центральної Америки та Карибського басейну, що відбулися 1978 року в Колумбії ( пошта Куби) та нігерійські марки присвячені ХІІ-му чемпіонату світу з футболу в Іспанії у 1982 році.

Спортивна філателія – досить популярна тема в царині інтересів як колекціонерів, так і «Укрпошти» – єдиного підприємства на території нашої держави, яке має виключне право на видання поштових марок, конвертів та карток.

blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank