“Замовниками вбивства Василя Сергієнка займається управління спеціальних розслідувань Генеральної Прокуратури України. Підсудним, підозрюваним у вбивстві, створені в Черкасах такі умови, що зовсім не сприяють щоби вони йшли на контакт зі слідством. Про це повідомив представник ГПУ Олексій Донський під час громадських слухань «Фізична безпека журналістів та свобода слова в Україні» , які відбулися 1 листопада в Київському офісі НСЖУ”, –  розповідає керівник корсунського радіо “На хвилі Корсуня” Галина Добровольська.


“…Всі, хто слідкує за розслідуванням та судовим розглядом резонансної справи вбивства корсунського журналіста, активіста місцевого Євромайдану, Героя України (посмертно) Василя Сергієнка, вважають її маркером для правоохоронних органів: від результату залежатиме довіра або недовіра до них. Хоча, вона – одна з небагатьох в Україні справ, дотичних до подій під час Революції Гідності, в яких підозрюваних таки довели до лави підсудних. Декілька підозрюваних у викраденні та вбивстві Сергієнка, а також один з організаторів наразі перебувають під судом, понад три роки відбувається на Черкащині цей суддівський пінг-понг, адже 5 суддівських колегій змінилися за цей час. Складається враження, що справа поступово розсипається. Отож, у вересні корсунські журналісти та громадські активісти відправили у найвищі інстанції звернення з вимогою доведення справи до логічного завершення і покарання винних.
Однак, не все так безнадійно, запевнив журналістів у четвер, 1 листопада, під час слухань в НСЖУ Олексій Донський – начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях управління спеціальних розслідувань ГПУ.”

 – Пане Олексію, то там декілька замовників проходить по справі Сергієнка?

 – Ну, я розумію, про кого Ви говорите… Просто, ми говоримо про те, що є замовник основний, і замовники середнього рівня. Тобто всі, хто по «драбинці» – це все замовники… Є особа – безпосередній замовник, і є особа, так званий організатор злочину… І ми по цих особах зараз намагаємося працювати. Нас, на жаль, не почув суд… Ми хотіли їх (підозрюваних – Г.Д.) перевести до Київського СІЗО, щоб з ними працювати тут, оскільки у нас є певна інформація щодо умов, які для них там створені, які зовсім не сприяють тому, щоби вони йшли на контакт зі слідством… Тоді нас суди не почули. Зараз вже нова судова колегія, ми до неї звернулися з проханням, щоби нам дали їх перевезти до Києва. Щоб ми могли повноцінно під час досудового розслідування працювати. На жаль, Завражина звільнили з-під варти, ми йому доповнили обвинувачення більш тяжкими статтями – це чогось не було зроблено в Черкасах. Повідомили про підозру в цих статтях і намагалися тут знову взяти під варту, але знову ж таки нас суд на жаль не почув в цьому питанні. Але у нас є напрями, по яких ми зараз рухаємося, але правильніше говорити вже про результат… Але там не все так безнадійно, як може здаватися на цей час… Ми забрали цю справу. Вона була до останнього моменту в Черкаській поліції, але ми кілька місяців тому забрали її до себе… Я особисто вірю, що там результат буде обов`язково.

Коментуючи можливі причини затягування у справі, ось що мовить наш земляк, відомий політик Микола Томенко:

– Я на Черкащині часто буваю і цю справу в міру можливості намагаюся озвучувати – по Василю Сергієнку. .. І те, що я інсайдерськи отримав від правоохоронних органів, що, мовляв, час від часу із Києва телефонують і говорять «ви там не суєтіться, не поспішайте, бо нам і депутатські голоси потрібні у Верховній Раді… шоб випадково не вийшли на замовників… Щоб якось так на низовому рівні воно залишилося…» …тому що, ви ж знаєте, гуляє така інформація: там є депутати, чи депутат, які чи який могли б бути причетні до цього злочину… І мені здається, що оцей момент і розслабляє суддів в тому числі… І тому нахабно так себе і ведуть, умовно кажучи, ці виконавці, тому що вони розуміють, що справа під якимсь політичним протекторатом…

Зазначимо, що наступне судове засідання над організатором і виконавцями вбивства Василя Сергієнка відбудеться завтра в Соснівському районному суді Черкас о 14-30 год.