Спробами відмінити другий тур “Слуги народу” фактично підштовхують черкащан мобілізуватись і обрати лідера перегонів у Черкасах, чинного мера Анатолія Бондаренка у першому турі. Таку думку висловив народний депутат України VII скликання Леонід Даценко.

“Перелякані “Слуги народу” розуміють, що програють перегони на очільників громад у більшості міст країни, де кількість виборців понад 75 тисяч і вибори можуть проходити у два тури. Тож вони просто “сходять з розуму” і придумують будь-які способи, щоб утриматись за владу. Саме з цієї причини з’явився проект постанови щодо скасування другого туру голосування. І це брутальне топтання по Конституції вони ще й цинічно прикривають “турботою” про людей у період епідемії коронавірусу”, – заявив Леонід Даценко.

Він зауважив, що при цьому насправді центральна влада нічого не зробила для протидії епідемії: запустила без тестування сотні тисяч заробітчан, роздерибанила “ковідний” фонд, переклала повністю закупівлю обладнання, ліків, виплати лікарям на місцеві бюджети та благодійників. До того ж, ще й умудрилась посваритись із більшістю міських голів великих міст країни, оскільки засипала населення суперечливими і часто зовсім дурними карантинними обмеженнями, супроводжуючи це погрозами і переслідуванням “незгодних”. Тож у те, що ЗЕкоманда тепер раптом “почала турбуватись” про здоров’я українців, – вірить дедалі менше людей. І все більше розуміють, що це звичайні маніпуляції.

“Однак такий нахабний наступ на права виборців може мати зворотній ефект: люди мобілізуються і проголосують за лідерів перегонів у першому турі, щоб таки мати своїх мерів.  Бо у постанові говориться “на період карантину”, а коли він закінчиться у світі – на разі невідомо. Тож мова йде про те, що міста можуть залишитись без міських голів на півроку, рік, кілька років. Тому, наприклад, у Черкасах лідер перегонів Анатолій Бондаренко і так може виграти в першому турі, а після таких спроб зґвалтувати демократію навіть ті черкасці, які ще вагались, чи йти на вибори, чи голосувати за Бондаренка, – підуть і поставлять галочки в бюлетенях. І так може бути не лише в Черкасах, адже протестні настрої в країні вже досить високі”, – переконаний Даценко.

Нагадаємо, депутатка провладної партії “Слуга народу” Грищенко Тетяна 20 жовтня зареєструвала проєкт постанови Верховної Ради України № 4234. Пропонується скасувати повторне голосування на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) та сільського, селищного, міського голови. Основною метою прийняття цієї постанови є недопущення надмірного навантаження на медичну систему України та забезпечення протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, епідемії грипу і гострих респіраторних інфекцій, зниження рівня загрози життю і здоров‘ю населення.