Під Виграїв Корсунь-Шевченківського району приїхали представники державної екологічної інспекції Черкаської області, які встановили походження бридкої зеленуватої плівки, котрою вкрилася вода Росі в понеділок.

Про це написала у «Фейсбуці» місцева журналістка Галина Добровольська.

«Кажуть, що синьо-зелена мастка маса в Росі, яку спостерігали у понеділок, – це синьо-зелені водорості: такий собі прісноводний фітопланктон, – написала журналістка. – Висока температура плюс забруднення води миючими засобами з каналізацій, міндобривами з полів сприяє їх розмноженню».

Учора об 11 годині ранку температура води, де черкаські екологи брали проби води на аналіз, була 26 градусів. Валентина Тарабукіна з Державної екологічної інспекції пояснила, в чому небезпека синьо-зелених водоростей: «Для свого розвитку вони споживають кисень, а рибі і решті живих організмів у річці його не вистачатиме…»

Днями в Корсуні-Шевченківському районна влада скликає спільну нараду. Вкотре говоритимуть про стан річки Рось. Запрошено представників басейнового управління Росі з Білої Церкви, науковців, керівників сусідніх районів, представників місцевих ГЕС, активістів.

blank

«Але, якщо чесно, то висновки прогнозовані: мало того, що води у річці катма, то ще й водосховища її притримують. А головне – на Умань з Росі шурує щодня 40 тис. куб. м/добу (за даними Вікіпедії), і, як заплановано було колись, для поповнення Росі з Дніпра ніякого каналу так і не прокладено… Проблема кругова, і її вирішення, як і доля маленької Росі, у найвищих владних кабінетах… – підсумовує Галина Добровольська. – А тим часом на виграївських дачах працівники баз відпочинку взяли помпу, відкачали брудну воду із затоки, вітерець і течія їм допомогли, і, як запевнив директор бази “Квазар-Рось” Віталій Бондар, 19 червня о 16-00 на пляжі вже купалися діти».