15 лютого – велике православне свято Стрітення Господнє. Цього дня, 40-го по народженню Христа, його принесли до Ієрусалимського храму. Тоді в Ієрусалимі жив праведний старець Симеон: перекладач Святого письма, якому було передбачено, що він не помре (а мав Симеон понад 200 літ), допоки не стрітиться із Христом Спасителем. За небесним покликом пішов древній чоловік до храму. Побачив пречисту Марію та Йосифа-обручника з немовлям, підійшов до них, узяв дитину на руки та склав хвалу Богові: «Стрівся я зі Спасителем, і віднині ти, Владико, відпустиш раба Твого…». Розповів “Новій Добі” про свято краєзнавець Борис Юхно.

А відтоді у 15 лютого ще одна місія: сповіщати про прихід весни. Тривалість світлового дня вже понад 10 годин, а то на цілих дві більше найкоротшої, але температура повітря все ще здебільшого зимова. Так, найнижчою тут цього дня вона була 1911-го: – 27,3°С, а найвищою 1997-го: +7,8°С.

Багато прикмет 15 лютого пов’язані із погодою та різними явищами природи. Спостерігаючи за ними упродовж століть, народні провидці передбачали, коли прийде справжня весна, якою вона буде, коли починати посівні та інші сільськогосподарчі роботи, на які культури буде дорід або ж навпаки – й не сподіватися. Тож коли цього дня…

Сонячно

Якщо 15 лютого день теплий і сонячний, то й весна буде теплою, і рік врожайним. Якщо на Стрітення сонце визирає з-за хмар, то весна не забариться. Ясний і тихий день – на хороший врожай та рої бджіл.

Похмуро

Якщо цього дня не видно сонця – чекай ще морозів, великих – 24 лютого.

Вітер

Він на Стрітення – до врожаю плодових дерев.

Завірюха

Якщо цього дня хуртовина дорогу перемете – весна буде пізньою і холодною. Як на стрітення дорогу перемітає, то корм відлітає.

Сніг

На Стрітення сніжок – весною дощик, але вона може бути затяжною і прохолодною. Якщо вранці випав сніг – на врожай ранніх хлібів; коли ж у полудень – зернові будуть посередні, а увечері – недорід.

Мороз

Як надвечір стало тепліше, аніж вранці, – весна перемагає, навпаки – зима весну поборола.

Іній

Якщо 15 лютого на деревах іній – вродять добре гречка і картопля.

Відлига

Відлига на Стрітення – пропала весна ще надовго. На Стрітення зі стріх капає – бути затяжній весні, якщо тепло, а зі стріх не капає – весна буде ранньою і сухою.

Як на Громицю з дахів тече, то довго буде зима, а рік – бідним.

А й справді, ще однієї назви свята – Громиця, Громниця чи Громиці-Громниці – не згадали. Нужденним цього дня у церквах до милостині давали ще й свічки. А ту, що брали додому, запалювали. Вважалося, що якщо дорогою вона не погасне, ще й віск на руку тричі капне, то буде велика радість. Потім цю свічку ламали на кілька частин та клали їх у хлів, стайню, курник. Ще на Стрітення найкраще «частували» курей – аби ті найкраще неслися.