У Черкасах приділяють особливу увагу створенню комфортних умов для навчання та розвитку дітей з особливими освітніми потребами. Саме для цього 2019 року в місті була створена комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр».

За цей час з міського бюджету виділялися кошти для проведення ремонтів у приміщенні та придбання необхідного обладнання. Зокрема, відремонтували та облаштували ресурсну кімнату, яка необхідна для корекційно-розвиткових занять та психолого-педагогічного вивчення дітей з особливими освітніми потребами. Також було придбано автомобіль спеціального призначення (мобільний ІРЦ) для здійснення психолого-педагогічного вивчення дітей вищезазначеної категорії та надання корекційно-розвиткових послуг дітям, які не відвідують заклади освіти.

blank

blank

«Нині проводяться ремонтні роботи та здійснюється закупівля матеріально-технічної бази для діяльності ІРЦ. У 2020 році міською радою виділено 1,5 млн. грн. на здійснення ремонтних робіт на I поверсі, а саме: кабінетів для корекційних педагогів, які будуть здійснювати корекційно-розвиткові заняття з дітьми та прийом батьків, кімнати для здійснення комплексної оцінки розвитку дітей з особливими освітніми потребами. Наразі здійснені відповідні ремонти. На 2021 рік виділено 500 тис.грн. для здійснення ремонтних робіт на 1 поверсі —  зал ЛФК, на 2 поверсі (сенсорна кімната та кабінетів для корекційних педагогів(сурдо,тифло) для здійснення корекційно-розвиткових занять з дітьми з ООП), —  говорить директорка КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Світлана Скляр.

blankЯк розповідає директорка установи, на даний час до них звернулося майже 1700 батьків дітей з особливими освітніми потребами, фахівцями ІРЦ сформовано 1671 висновок про комплексну оцінку розвитку дитини  з особливими освітніми потребами та підготовлені відповідні рекомендації щодо отримання якісних освітніх послуг в закладах освіти міста.

«Особливі діти потребують особливої уваги. Тому наша команда приділяє значну увагу забезпеченню якісних умов перебування і виховання таких діток у «Інклюзивно-ресурсному центрі». Ми розуміємо, що від цього залежить не лише розвиток дітей, але й подальша їх соціалізація, адаптація у суспільстві. Міська рада і надалі робитиме усе, щоб діти з особливими освітніми потребами навчалися і розвивалися у достойних умовах, а їхні батьки отримували необхідну підтримку та консультації», — зазначає міський голова Анатолій Бондаренко.