У соціальних мережах можна знайти вдосталь відомостей про шпигунські застосунки, що дозволяють знімати інформацію з мобільного телефону. Напевне, це й надихнуло на один зі способів шантажу судді. Розповідає видання “Закон і бізнес“.


У провадженні Олександра Кормана з Уманського міськрайонного суду Черкаської області перебуває позов про поновлення на роботі в психоневрологічному інтернаті. Але, напевне, чи то сам позивач, чи то котрийсь із його колишніх підопічних вирішив допомогти відновленню справедливості.

Не дочекавшись розгляду справи, хтось надіслав на пошту суду листа, в якому судді наполегливо радили ухвалити потрібне для ініціатора позову рішення. Інакше погрожували оприлюднити в засобах масової інформації та довести до відома державних органів інформацію, яка нібито дискредитує законника. Такі відомості начебто збиралися протягом двох місяців із камери та мікрофона його телефону за допомогою троянського вірусу.

Утім, очевидно, судді нема чого соромитися, тож він одразу повідомив Вищій раді правосуддя (№289/0/6-21) та Генеральному прокуророві про втручання. Попросив останнього прослідкувати, аби правоохоронні органи розслідували не тільки факт тиску на суддю, а й порушення таємниці телефонних розмов, недоторканності приватного життя та створення шкідливого програмного забезпечення (ч.1 ст.163, ч.1 ст.182, ч.1 ст.361-1 Кримінального кодексу).