Що таке синдром хронічної втоми? Деякі теорії виділяють вірусну інфекцію, порушення роботи імунної системи, інші – психологічний стрес, спосіб життя людини або поєднання цих факторів.

Найпоширенішим симптомом є сильна втома. Зазвичай це означає значно нижчу здатність виконувати звичайні повсякденні дії, які раніше переносилися добре. Про хворобу розповідає ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Чому виникає стан постійної втоми?

Причинами прояву СХВ може бути:

–     постійне нервове напруження;

–     хронічний стрес;

–     занадто короткий або занадто довгий сон;

–     сидячий спосіб життя без фізичної активності;

–     порушення гормонального фону;

–     тривалий прийом певної групи медикаментів;

–     проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту;

–     вірусні захворювання.

Найчастіше до хронічної втоми призводить сукупність кількох чинників. Статистика показує, що у багатьох СХВ з’явився після періоду підвищеної працездатності, тож не дивно, що багато успішних людей страждають від недосипання і хронічної втоми.

Також пацієнти, у яких є підозра на СХВ, скаржаться на:

постійні головні болі;

розсіяну увагу;

біль у суглобах;

ломоту в м’язах;

порушення координації;

проблеми з пам’яттю;

пригнічений настрій;

підвищену дратівливість.

Подібні прояви хвороби не минуть самостійно. Вам обов’язково слід звернутися до лікаря. Перш ніж ставити діагноз «синдром хронічної втоми», слід провести повноцінну діагностику, щоб виключити інші захворювання зі схожою симптоматикою.

Профілактика синдрому хронічної втоми

Людям, які вже страждають від СХВ, і людям, які хочуть вберегтися від недуги, треба дотримуватися дієвих правил:

– Повноцінний сон. Дорослій людині треба спати близько 8 годин. Якщо маєте можливість відпочити вдень, відпочиньте, найбільш природний час для денного відпочинку – між 14 та 16 годинами.

– Фізична активність. Прості тренування, піші прогулянки – будь-яка фізична активність, яка приносить вам задоволення, мусить бути у вашому житті.

– Повноцінне харчування. Збалансований раціон, невеликі порції, більше овочів, правильне поєднання продуктів, додайте продукти, багаті на вітаміни В та С.

– Контрастний душ. Ця неважка процедура здатна запобігти серйозній хворобі.

– Відмова від шкідливих звичок та кофеїну.

Також до комплексу лікування можуть включати фізіотерапію, магнітотерапію, водні процедури, акупунктуру, масаж.

Займайтеся тим, що подобається. Людині необхідно відпочивати і отримувати насолоду від життя.

Пам’ятайте, що спосіб життя має найбільший вплив на стан здоров’я, а здоровий спосіб життя так само закладає фундамент гарного самопочуття, зміцнює захисні сили організму та розкриває його потенційні можливості.

Довідково

Термін «синдром хронічної втоми» (СХВ) виник у США в 1988 році, коли було вперше описано цей незвичайний стан. Пізніше в Америці навіть було створено цілий науковий центр з вивчення нової хвороби.

З 2010 року заходи, присвячені Міжнародному дню запобігання синдрому хронічної втоми, проводяться регулярно, а його символ – блакитна стрічка.