Актор з Черкащини Тарас Цимбалюк, який зіграв Карпа у “Спіймати Кайдаша” порекомендував книжку, яка занурить в естетику села з усіма його перипетіями, – “Юпак” Сергія Лещенка (Сайгона). Вона неймовірно вразила актора, тому він закликав прочитати рекомендовану літературу. Про це пише Оbozrevatel.

Тарас Цимбалюк обрав цю книгу через те, що вона дещо подібна з мотивами легендарного серіалу “Спіймати Кайдаша”. В Instagram Цимбалюк пояснив, що отримав задоволення від використаних автором діалектів, задуму, бездушного головного героя і яскравого опису “глухого, забутого села в степу, де ніхто не свій, окрім своїх…”

“Якщо вам був близьким серіал “Спіймати Кайдаша”, якщо ваше життя якось переплетене з селом, то ви просто не маєте права пройти повз цієї неймовірної історії! Яка ж тут мова, люди добрі… Діалект прямісінько з вуст пересічного туземського люду… Я не фанат популяризації суржику. Навіть не так: суржик має органічно поєднуватись з задумом. Він має бути виправданим. Як тут, наприклад, в романі Сайгона”, – розповів Цимбалюк.

Він пояснив, що завдяки яскравому та реалістичному опису українського села вдалося поринути у спогади, адже все згадане було знайомим: “Доступність і справжність всього написаного одразу хапає. Бо воно наше. Воно написане з нашого – рідного, пережитого…”

Згадав Цимбалюк і світову нагороду “Юпака”. Книга стала переможцем премії “Книга року BBC 2020” в категорії “Художня література”. Варто зазначити, що нагороду отримав саме український переклад оригінального твору, який Лещенко спочатку видав російською.

“Це, до речі, той випадок, коли недосвідченість автора стала його помітним козирем, і на виході маємо автентичне письмо, і якусь нову структуру побудови прози. Тому, геть не дарма світові критики мусили оцінити “Юпак”. Трагікомізм книги не дасть втомитись. Все на грані. Інтенсивно і гармонійно. Всі історії чи глави однаково скрупульозно сильні! Роман “ковтається” за день-два. Я кайфонув, народ… Одна з топ-книг мого нинішнього читацького року”, – зазначив артист.