Місцеві ради можуть встановлювати розмір компенсації за перевезення пільговиків у громадському транспорті на свій розсуд. Розпорядження ОДА лише, відповідно до вимог постанови Кабміну, встановило мінімальний розмір такої компенсації. Про це заявив голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко під час сьогоднішньої наради щодо умов перевезення пільговиків, яка відбулася в ОДА, пише “Прочерк“.

– 60 гривень – це лише мінімальний тариф, нижче якого проводити монетизацію не можна, – наголосив Ткаченко. – Вище – можна, і це чітко передбачено постановою Кабінету Міністрів.

Голова ОДА також підкреслив, що місцеві органи влади можуть залишити надання пільг у своїх населених пунктах на старих умовах. Більшість районів і міст виділили на це необхідні кошти.

За словами Ткаченка, найбільше нарікань виникло на ситуацію в місті Черкасах. На думку голови ОДА, ці проблеми жодним чином не пов’язані з постановою Кабміну про монетизацію.

До 2016 року перевезення пільгових категорій населення здійснювалося за рахунок коштів державного бюджету. З 2016 року, відповідно до змін до Бюджетного кодексу, ці видатки покладено на місцеві бюджети. Натомість, у Черкасах у міському бюджеті взагалі не передбачили коштів на компенсацію приватним перевізникам.

– Місто фінансує лише електротранспорт, своє комунальне підприємство. Але пільговики їздять як на тролейбусах, так і на автобусах, – наголосив Ткаченко.

Він також закликав міську владу Черкас сісти з перевізниками за стіл переговорів, створити фахову робочу групу і врегулювати конфлікт. Юрій Ткаченко наголосив, що наразі черкаські перевізники справді мають економічні труднощі, які потребують розв’язання.

Голова ОДА поставив Черкасам у приклад місто Умань, де питання перевезення пільговиків урегульоване й не викликає нарікань ані в перевізників, ані в пільговиків. Він також звернув увагу, що необхідні кошти на перевезення пільговиків виділила й Сміла – незважаючи на численні труднощі, які є у місті.

Як зазначалося під час наради, певні проблеми із перевезенням ветеранів війни на сході України існують на Звенигородщині. Голова ОДА доручив районній владі швидко усунути ці проблеми.

Юрій Ткаченко доручив головам райдержадміністрацій, рекомендував міським головам, головам ОТГ створити регіональні координаційні органи для постійного моніторингу та вирішення проблемних питань у сфері пасажирських перевезень за участю всіх зацікавлених сторін, а за підсумками виконання бюджетів за перше півріччя спрямувати додатковий фінансовий ресурс на компенсацію перевезень пільгових категорій громадян.

Нагадаємо, черкаські перевізники сьогодні публічно вибачилися перед пільговиками за попередні погрози припинити їх перевезення з 14 липня.