Сайт УманьNews.City запитав в Уманській центральній дитячій бібліотеці (відділ для учнів 5-9 класів), які книги у 2020 році найчастіше читали місцеві молодші підлітки (10-15 років).

Вийшов ось такий ТОП-10 найпопулярніших книг.

1 місце
Очолює книжковий ТОП-10 улюблена книга дітей і дорослих «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка

Це перше видання нової авторської редакції роману «Тореадори з Васюківки» з новими надзвичайно веселими епізодами. Культовий твір, який увійшов до переліку золотої класики української літератури. Книга відзначена у «Почесному списку Андерсена» і перекладена двадцятьма мовами. Завдяки чудовому вмінню автора створювати гумористичні історії серія веселих оповідань часом доводить читачів до нестримного сміху. Книга Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки» хоч і створювалася з розрахунком на дитячу та юнацьку аудиторію, але будь-яка доросла людина, ознайомившись зі змістом пригодницьких історій, прийде у захват і зарядиться відмінним настроєм. Найкраща дитяча книжка 2004 року (Національний конкурс «Книга року — 2004»).

2 місце
Не втрачає популярності і займає друге місце серія книг Джоан Ролінг про Гаррі Поттера

У книгах розповідається про пригоди юного чарівника Гаррі Поттера і його друзів Герміону Грейнджер і Рона Візлі, які навчаються у Гоґвортській школі чарів і чаклунства та борються із темним чарівником Воландемортом і його послідовниками.

3 місце
На третьому місці ТОПу книга Марії Сердюк «Стів Джобс»

Яку ще всесвітньо відому компанію створив Джобс, крім Apple? Чим цікавився Стів, крім точних наук? Чим роман Джорджа Оруелла «1984» допоміг Стіву Джобсу? Як з’явилося «надкушене яблуко»? Про це всім ви дізнаєтеся, прочитавши захопливу біографію про знаменитого творця техніки Apple. Історія Стіва Джобса нестандартна, суперечлива і різнобічна, але вона нікого не залишить байдужим. Книжка однозначно сподобається всім членам сім’ї, з нею цікаво буде провести сімейне читання і дізнатися багато цікавих фактів з життя Стіва Джобса і світу технологій.

4 місце
Четверте місце у ТОП-10 ділять «Русалонька із 7-В або Прокляття року Кулаківських» і «Миколчині історії» Марини Павленко

«Русалонька із 7-В або Прокляття року Кулаківських» — гадаєш, казки — то тільки дитячі баєчки і чудес на світі не буває? Але якщо над красенем однокласником висить родове прокляття, якщо тебе домучили нічні жахіття сусідської квартири, якщо тітоньку треба рятувати від її ж власного весілля, а старовинна шафа перетворюється на машину часу, і про все це навіть не здогадуються такі розумні батьки, — ти ніде інде, як у казці.

«Миколчині історії» — цікава розповідь про справжню дружбу хлопчика Миколки і собаки Найди. Так яскраво, талановито, сердечно, пронизливо про знедолену дитину не писав ніхто із сучасних українських письменників. Але ця книжка все ж уселяє надію! Її варто прочитати і дітям, і дорослим.

5 місце
П’яте місце у ТОПі ділять одразу дві книжкові серії «Часодії» Натілії Щерби та «Коти вояки» Ерін Гантер

«Коти-Вояки» — серія пригодницьких романів-фентезі для підлітків. У центрі сюжету — клани диких котів, які потрапляють у неймовірні пригоди, намагаючись захистити свою територію і своє життя.

«Часодії» — серія книг письменниці Наталії Щерби, написана в жанрі підліткової фантастики. Головною героїнею серії є юна часівниця Василина Огнєва, що потрапила в особливий світ, де всі вміють керувати часом.

6 місце
Шосте місце у ТОПі — серія книг Люсі Гокінґ та Стівена Гокінґа про Джорджа

Геніальний фізик Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі запрошують читача у неймовірну мандрівку Всесвітом, щоб дізнатися, чому не варто стрибати на кометі, коли вона мчить крізь космічний простір, що таке чорні дірки, чи пощастить нам колись познайомитися з прибульцями, які зоряні системи називають потрійними, що таке адронний колайдер та інші найцікавіші загадки Всесвіту. Це не лише захоплива історія про дружбу, космічні мандри та шкільні перипетії, а й неймовірна оповідь про те, як влаштований світ, у якому ми живемо.

7 місце
А сьоме місце посідають детективи Андрія Кокотюхи про пригоди київського гімназиста Юрка Туряниці

«Гімназист і Чорна Рука» — у Першій зразковій гімназії все зразкове — окрім учнів. Про гріхи кожного знає лиховісний незнайомець, який називає себе Чорною Рукою. Хто не виконає його наказів, тому непереливки. Саме через погрози Чорної Руки починаються небезпечні пригоди звичайного київського гімназиста Юрка Туряниці. Волею долі лише Чорна Рука знає, хто скоїв убивство, в якому звинувачують українського воїна-добровольця. І восьмикласник іде по сліду, як справжній детектив. Разом з київським гімназистом та його друзями ви потрапите в моторошні покинуті будинки, старі київські двори та лігва озброєних бандитів. Поруч із Юрком — простакуватий і мудрий приватний детектив Назар Шпиг, котрий дуже любить змінювати зовнішність, та кумедний Джентльмен на чотирьох лапах…

«Гімназист і Вогняний Змій» — після пригод із Чорною Рукою у житті гімназиста Юрка Туряниці таємниць і загадок стало ще більше. Дивні речі кояться в столиці — одна за одною горять українські історичні будівлі. Деякі сліди ведуть до Першої зразкової гімназії, яка ризикує втратити репутацію ще й через… наркотики. Восьмикласник Юрко Туряниця разом з приватним детективом Назаром Шпигом та вірним бульдогом Джентльменом знову беруться за справу. Та чи під силу звичайному гімназистові випередити злодіїв і врятувати від забуття українську історію?..

8 місце
Восьме місце книжкового топу займає «Молоко з медом» Йоанни Яґелло

Ще вчора Лінка планувала зовсім інше: улюблена журналістика, фотографії, мандрівки з коханим Адріаном. Проте зміни в її житті примусять якщо не забути про свої плани, то принаймні їх відкласти. Лінка чекає дитину. І якщо вона розраховувала, що Адріан зрадіє цьому так само, як вона, то помилялася… Адріан мріє вивчати живопис в Англії, тому зовсім не збирається круто змінювати своє життя. До створення родини й виховання дитини він виявився просто неготовим… Отож Лінці доведеться давати собі раду з навчанням, доглядати малу Єву й одночасно готуватися до складання іспитів. Утім, найголовніший з них вона, звісно, складе. А впертість і наполегливість і цього разу прийдуть їй на допомогу. Дівчата таки можуть усе! Можуть, якщо дуже хочуть.

9 місце
Дев’яте місце — «Гармидер у школі» Джеремі Стронґа

Неперевершений Джеремі Стронґ пише так захопливо та весело, що не можливо не розреготатися! Книжка, яка не поступається жодній казці у цікавості «Гармидер у школі» Джеремі Стронґа розповідає про феєричну міс Гармидер. Ця жвава вчителька приходить на заміну і закохує у себе всіх учнів школи. Секрет популярності міс Гармидер у тому, що вона шукає індивідуальний підхід до кожного та вміє перетворити нудне навчання на цікаву пізнавальну гру. Головні герої книги Джеремі Стронґа «Гармидер у школі» вміють веселитися, легко пізнавати світ та йти проти правил. Рекомендуємо прочитати «Гармидер у школі» Джеремі Стронґа також батькам та вчителям. Книжка допоможе зрозуміти, як дітей зацікавити та заохотити до навчання.

10 місце
Завершує ТОП-10 найпопулярніших книжок у 2020 серед молодших підлітків Умані — «Гості на мітлі» Володимира Рутківського

Стара відьма разом зі своїм слугою, чаклунським котом Аристархом, отримала відрядження з Лисої гори. Вона має прилетіти до рідного села, де ще малою зазнала безліч принижень та образ, і викрасти якусь дівчинку для того, щоб зробити її своєю ученицею. Спочатку страшні посланці навіть перевиконують план…