Днями у Черкасах через скарги місцевих алергіків міська влада доручила зрізати кілька тополь. На думку черкащан, пух цих дерев провокує алергічні реакції, які супроводжуються нежитю, почервонінням і болем в очах. Окрім того, алергія може впливати на дихання і біль у горлі. Проте чи справді тополиний пух настільки псує життя черкащан і чи має взагалі до цього якесь відношення – журналісти “Про все” дізналися у лікаря-алерголога Тетяни Кандул.

За її словами, тополиний пух майже безпечний для алергіків, оскільки майже не може через свої розміри потрапити у слизову.

— Алергія на тополиний пух зустрічається дуже рідко, бо сам пух дуже великий і вдихнути його фактично неможливо. У будь-якому випадку буде захисна реакція – кашель, чхання тощо. І ця пушинка вилетить. Але внаслідок своїх розмірів і того, що тополиний пух дуже летючий, він розносить інший пилок на десятки кілометри, — пояснює Тетяна Кандул.

Паралельно з тополею починають цвісти злаки та тополя може розносити їхній пилок на великі відстані. Через це, як зауважує алерголог, “алергія на тополиний пух” — реакція не на нього.

— Коли до нас приходить пацієнт зі словами, що страждає через алергію на тополиний пух, ми все одно розглядаємо усі інші види алергії. Звісно, бувають випадки, коли алергія справді на тополю. Але найчастіше це алергія або на пил, або на пилок злаків чи лугових трав, — пояснює лікарка.

Чи врятує медична маска алергіка?

Тетяна Кандул зазначає, що медична маска не допоможе алергікам “не вдихнути” мікроскопічний пилок або пил. Але допоможе загальна практика для алергіків:

Краще виходити на вулицю після дощу, коли пилок стає вологим, важким і осідає вниз;
Бажано виходити на вулицю у безвітряну погоду, коли пилок не переноситься з місця на місце;
Потрібно носити захисні окуляри — вони допоможуть уникнути потрапляння пилку на слизову очей;
У вітряну, сонячну й суху погоду краще не виходити на вулицю. Занять спортом у такий період на вулиці краще уникати.

Алерголог наголошує: людське волосся має властивість затримувати й накопичувати пилок. Тому після повернення додому алергікам варто помити волосся – навіть без шампуню, а лише водою — для того, щоб змити пилок.

Таку саму властивість має й одяг, тому після повернення додому його краще не лише відразу знімати, а й прати чи споліскувати, щоб змити всі алергени.

Допомогти алергікам може й москітна сітка — вона не повністю затримуватиме алергени, але значно зменшить їхню кількість у приміщенні. Якщо ж черкащани-алергіки хочуть ще надійніше захистити себе від алергенів – краще встановлювати кондиціонери. Це ж правило діє і для автівок — краще для провітрювання використовувати не відкриті вікна, а кондиціонер.

Нині існують навіть протипилкові фільтри, які затримують алергени.

Але ці поради краще поєднувати з комплексним прибиранням вдома:

Вологе прибирання – мінімум двічі на тиждень;

Використовувати в приміщенні зволожувачі повітря.

Також Тетяна Кандул радить алергікам звертатися до лікарів, якщо у них виникає реакція на будь-який подразник. Це допоможе зберегти щонайменше нерви черкащан, а щонайбільше — їхнє здоров’я та звичний спосіб життя.