19 лютого в Україні відзначають День Державного герба. Жовтий тризуб існував ще за часів князя Володимира. Він пройшов довгий шлях, залишаючися символом незалежності навіть за радянського періоду, пише Оbozrevatel.

Сучасний український герб використовувався ще тисячу років тому. За часів Київської Русі Тризуб був символом княжого роду Рюриковичів. Печатки з тризубом були в послів князя Олега. Князь Володимир карбував монети з тризубом і зробив його своїм князівським знаком.

Пізніше характерний тризуб на довгий час був забутий і повернувся як державний символ уже в 1900-х. 25 лютого 1918 року в Коростені Українська Центральна Рада офіційно затвердила тризуб як герб УНР. У період існування УРСР тризуб дискредитовували. Але він залишався символом національно-визвольного руху і боротьби за незалежність.

Сучасний Герб незалежної України затвердили 19 лютого 1992 року рішенням Верховної Ради. Державний символ набув сучасного вигляду: жовтий тризуб на синьому щиті.

blank

У більшості країн світу існують 2 види гербів: малий, на якому зображено лише головний символ держави, і великий, який є малим гербом з додатковими елементами та прикрасами. Тризуб на синьому геральдичному щиті – це Малий герб України. При цьому, згідно зі статтею 20 Конституції України, Тризуб є центральним елементом Великого Державного герба.

Питання Великого герба піднімається з моменту здобуття Україною незалежності. Було проведено 3 конкурси на Герб України – 1991-го, 1996-го і 2007 року, але на жодному з них не було переможця. Найближче до прийняття Великого герба Україна була 2009 року. Кабінет міністрів затвердив проєкт Великого Державного герба. Через низку помилок і неточностей в запропонованому зображенні проєкт так і не було винесено на розгляд Верховної Ради.

blank

blank