У зв’язку з ігноруванням державою погашення чималого боргу перед КП «Черкасиводоканал» та судовим позовом нині на підприємстві складається досить непроста фінансова ситуація. У підсумку –  це може мати критичні наслідки, як  для роботи підприємства, так і загалом – для кожного жителя Черкас.

Адже під реальною загрозою може опинитись повноцінне надання послуг з водопостачання та водовідведення у Черкасах. Про це сьогодні на засіданні виконавчого комітету розповів директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко.

За його словами, тариф на зазначені послуги котрий рік поспіль затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Проте щоразу це питання  проходить тривалу затяжну процедуру і ухвалюється з великою затримкою.

 – Тоді як наше  підприємство в цей час зазнає чималих збитків. Оскільки реальна собівартість витратних матеріалів, реагентів для очистки питної води, оплату енергоносіїв та забезпечення функціонування роботи усіх виробничих циклів значно вища затвердженого тарифу. Приміром, коли затверджувався тариф на 2017-2018 роки, теж з суттєвими зволіканнями,  то за цей період підприємство втратило понад 5 мільйонів гривень. Ці кошти держава мала компенсувати і врахувати у наступному тарифі. Але тенденція, на жаль, подібна. Загалом за попередні роки борг держави перед КП «Черкасиводоканал» від різниці в тарифах сягнув вже понад 52 мільйона гривень. І така ситуація характерна не лише для Черкас, але й для інших міст України. Як вихід, влада на місцях ухвалює рішення щодо надання фінансової підтримки з місцевого бюджету  водоканалам, аби забезпечити їх безперебійну роботу, – зауважив Сергій Овчаренко.

Додатковим істотним фінансовим тягарем для КП «Черкасиводоканал» є кредитні зобов’язання перед Світовим банком у розмірі 10,8 мільйонів доларів, які брались ще у 2009 році за попередньої влади, на модернізацію обладнання та оновлення виробничого процесу.

Тож нині підприємство має щороку сплачувати 800 тисяч доларів. Але через стрімкий ріст курсу – не в змозі виконувати взяті зобов’язання. А оскільки додатковим гарантом повернення зазначеного кредиту виступає Черкаська міська рада, то наприкінці минулого року з бюджету міста було направлено 8,5 мільйонів коштів для погашення вказаного платежу. Тепер департамент фінансової політики Черкаської міської ради вимагає в судовому порядку примусово стягнути ці кошти з КП «Черкасиводоканал». Відповідне засідання призначене на 7 лютого.

Сергій Овчаренко констатує, що ця справа з юридичного боку абсолютно програшна для підприємства і загрожує блокуванням рахунків та гальмуванням виробничих процесів. У такому випадку існує реальна загроза  перебоїв з наданням послуг з водопостачання та водовідведенням. Приміром, вода для жителів Черкас може подаватись лише у конкретні години.

Зі свого боку,  директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган переконана, що господарські питання та фінансування діяльності  КП «Черкасиводоканал» не варто перекладати на плечі громади Черкас. Натомість керівництву підприємства, радить, більш настійно та послідовно тиснути на всі урядові та державні структури з вимогою  компенсувати боргові зобов’язання.  Як-то: Кабінет міністрів України та відповідні міністерства, НКРЕКП, аж до вищого керівництва держави.

– Оскільки це конкретно  їх фінансові боргові зобов’язання, які держава має виконувати, а не ми – погашати з міського бюджету, – наголошує Наталія Володимирівна.

Головуючий на засіданні – заступник міського голови Ігор Волошин запропонував підготувати таке звернення від імені Черкаської міської ради та винести на розгляд депутатам на найближчій сесії міської ради.

–  Міська влада Черкас не може лишити КП «Черкасиводоканал» сам-на-сам у такій складній фінансовій ситуації. Оскільки треба чітко розуміти наслідки, які відчує буквально  кожна родина жителів Черкас, від зупинки роботи підприємства. Ми маємо докласти максимум зусиль,  застосувати всі можливі важелі впливу, аби не допустити комунального колапсу в місті, – наголосив Ігор Володимирович.

Підтримав його і Сергій Овчаренко, запропонувавши у тексті звернення також внести пропозицію передати до повноважень органів місцевого самоврядування затвердження тарифу з водопостачання та водовідведення, як це було раніше. Тим паче, з подібною ініціативою вже виступали й водоканали в інших містах та обласних центрах нашої держави.

На підтримку КП «Черкасиводоканал» виступила і заступник міського голови – член виконавчого комітету Людмила Бордунос, нагадавши усім присутнім, як насправді виконує власні зобов’язання держава:

– У  нас хіба одне комунальне підприємство в місті, якому держава заборгувала від різниці в тарифах? І всі ми знаємо, як ці борги погашаються… Ніяк. Держава просто не платить. Більше того – гляньте, що зараз відбувається з державними субсидіями, які теж були гарантовані державою. Людей просто позбавляють права на таку допомогу, висуваючи численні умови. Тож ми, як міська влада, маємо реагувати відповідно на всі виклики, які висуває нам сьогодення і робити все, аби місто жило і повноцінно функціонувало за всіма напрямками, – наголосила Людмила Іванівна.

Відповідну пропозицію в процесі обговорення підтримали усі присутні члени виконкому.