Питання гідного вшанування пам’яті загиблих у російсько-українській війні захисників обговорили в Черкасах. Про це йшлося під час зустрічі міського голови Анатолія Бондаренка, його заступників та фахівців структурних підрозділів із рідними полеглих. Інформує пресслужба Черкаської міськради.

Наразі департамент архітектури та містобудування отримав доручення міського голови щодо облаштування Меморіалу Героїв, які віддали своє життя за свободу і незалежність України.

– Ми всі в невідплатному боргу перед кожним нашим військовим, чиє життя забрала війна, перед кожною родиною, яка втратила свого чоловіка, сина, люблячого батька дітей. І ми докладемо максимальних зусиль для того, аби гідно вшанувати пам’ять кожного захисника, – сказав на початку зустрічі міський голова Анатолій Бондаренко. – Ми робитимемо все, аби це була пам’ять, на яку вони заслуговують і навіть більше. Сьогодні маємо об’єднуватися і кріпитися, заради майбутньої перемоги.

Як розповів головний архітектор міста Віталій Чернуха, перед початком роботи над меморіалом фахівці департаменту ознайомилися з досвідом облаштування військових кладовищ у Англії, Ізраїлі, Польщі, Німеччині, Литві, Туреччині, Франції, Люксембурзі, США, в українському Львові, Вінниці, Херсоні. Там, зазначає, встановлені уніфіковані надгробні пам’ятники.

За його словами,  департамент архітектури та містобудування розробив 12 варіантів надмогильних споруд для увіковічення пам’яті загиблих захисників.

Перший заступник міського голови Сергій Тищенко після обговорення наголосив: виконавчий комітет враховуватиме всі пропозиції від рідних загиблих Героїв.

– Ми будемо працювати й зустрічатися доти, доки не розробимо найбільш оптимальний варіант та такий, який буде прийнятний для максимальної кількості родин, – прокоментував він. – Ми маємо достойно вшанувати подвиг і героїзм наших захисників, які мужньо боронили Україну та віддали найдорожче – своє життя.

У результаті зустрічі домовилися допрацювати один із наявних варіантів, який найбільше сподобався рідним, та розробити додаткові із урахуванням всіх озвучених думок. За тиждень відбудеться ще одна зустріч із рідними загиблих, де продовжать обговорення.