Комунальне підприємство ЧЕЛУАШ оголосило тендер на прибирання снігу в місті. Орієнтовна вартість послуги 21,88 млн грн. Зараз триває період подання пропозицій, пише “Інфоміст”.

Паралельно оголошений також і тендер від департаменту ЖКК, який частково дублює цю послугу. У міськраді пояснюють, що таким чином намагаються забезпечити місто прибиранням за будь-яких варіантів із ухваленням чи не ухваленням бюджету.

Аукціон по тендеру на прибирання має відбутися 21 січня наступного року. Сама послуга надаватиметься протягом 2019 року по 31 березня.

Надавач послуги забезпечує цілодобове чергування водіїв і автотракторної техніки, також надає можливість контролю за допомогою GPS-трекерів.

Ще в листопаді департамент житлово-комунального комплексу оголосив тендер на послуги з прибирання й асенізації на 2019 рік. Його очікувана вартість сягає 51,16 мільйонів гривень. Частина послуг також стосується зимового утримання доріг протягом 2019 року. Зокрема, все те ж очищення шляхів, тротуарів, зупинок та оброблення доріг реагентами. Тобто послуги дублюються. Також близькими є і кількісні характеристики, закладені в ці тендери.

Сергій Отрешко, начальник управління вуличної інфраструктури:

Мені важко коментувати, що оголосив ЧЕЛУАШ, але безумовно буде працювати один тендер. Ми не знаємо, коли буде в нас бюджет, і чи буде в ньому фінансова підтримка ЧЕЛУАШ, чи взагалі будуть кошти. Щоб у будь-якому варіанті максимально забезпечити можливість прибирання, оголошуються ці тендери. Варіант, якщо немає бюджету і живемо по 1\12: департамент не зможе прибирати за такої умови. Буде бюджет – буде департамент це робити. На сьогодні важко сказати чітко, як все буде, бо є багато нюансів.

Артур Чемирис, активіст “Dozorro”-спільноти:

Вперше за останні декілька років Черкаси можуть розпочати рік із наявним договором на зимове утримання місцевих доріг. Зараз послугу надаються структурами афілійованими з місцевим підприємцем Андрієм Бортником. Судячи з усього, співпраця буде “пролонгована” і на наступний рік. Паралельно із цією закупівлею відбувається і закупівля департаментом житлово комунального комплексу. Судячи з усього, місцева влада готується до двох варіантів розвитку подій. Перший: якщо депутати не зможуть ухвалити бюджет на наступний рік вчасно, до 26 грудня 2018 року – тоді всі видатки фінансуватимуться за 1/12 попереднього бюджету і відповідно утримувати дороги будуть “коштом” ЧЕЛУАШа, відповідно до цієї угоди. Другий: “оптимістичний”, коли видатки на себе в результаті прийняття бюджету візьме Департамент, як це було багато років до цього.

Зазначимо, що у проекті бюджету на 2019 рік на літнє на зимове утримання доріг департаментом ЖКК закладають загалом більше 30 мільйонів гривень. На сьогодні проект бюджету навіть не ухвалений виконавчим комітетом.