Сьогодні Черкаси приєдналися до масштабної акції #SaveOlegSentsov із вимогою звільнити  українського режисера Олега Сенцова, бранця Кремля. 14 травня цього року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування із вимогою звільнити усіх українських політв’язнів, яких нині на території РФ утримується понад 60 осіб, пише “Рідна Черкащина”.

На Соборну площу Черкас вийшло півсотні людей. Це громадські активісти, небайдужі черкащани.

Олександр Почтаренко прийшов на акцію з дружиною і сином. Родина перебралася в Черкаси півтора роки тому з Алушти, з Криму – з батьківщини Олега Сенцова.

“Вийшов за мир, аби скинуть Путіна і поміняти владу в Україні. Поміняємо владу – отоді ми, може, і Сенцова звільнимо. Не вірю нашій владі в її намірах звільнити Олега, – розповів “Рідній Черкащині” чоловік. –  Я сам кримчанин, другий рік, як звідти вирвалися. Під окупацією були 2,5 роки. Справа Сенцова, що за нею його арештували – фейк, що не вкладається у голові. Він у тюрмі, бо він українець. Там зараз зайвого слова не скажеш. Спілкуємося зі знайомими по скайпу, вони нам розповідають, що коїться в Криму – роботи нема, скажеш українською – зникнеш, багато сусідів-татар просто щезли… Це такий біль, що важко передати”.

blank “Мені здається, що ця акція, попри першу думку, що вона може бути недієвою і такий монстр як Росія може ї просто не почути, як слон моську, насправді вона дуже ефективна. Насправді такі акції актуалізують проблему для світової спільноти. І те, що акція відбувається одночасно в багатьох містах України і за кордоном, це показує, що питання політв’язнів-українців у Росії, яких там нині близько 70, є на порядку денному, воно не стало другорядним і не зникло, – вважає черкаська активістка Тетяна Кавальчук. – По-друге, це ще така підтримка правозахисникам, тому що вони кожного дня борються за визволення політв’язнів. І це дуже важка й складна робота. Це підтримка і їх дій, того, що вони роблять це не лише за покликом власної душі, а за підтримки громади. Навіть ці два ефекти – своєрідні краплинки, здатні повпливати на загальне вирішення проблеми. Дуже сподіваюся, що голодування Олега Сенцова все ж таки закінчиться і закінчиться хорошими подіями”.

blank

Як розповіли учасники, акцію на підтримку Сенцова проводять напередодні чемпіонату світу з футболу 2018 року, який відбудеться в Росії з 14 червня до 15 липня. Сьогодні на Соборній площі неодноразово звучали порівняння цього футбольного свята  з літньою Олімпіадою 1936 року у нацистській Німеччині.

blank

Загалом 1 і 2 червня акції з вимогою звільнити політв’язнів Кремля українці влаштовують по всьому світу. У них візьмуть участь більше 60 міст із різних континентів.

blank

Нагадаємо, що українського режисера Олега Сенцова затримали у Криму 11 травня 2014 року правоохоронні органи РФ. Його звинуватили в підготовці теракту в Криму під час незаконної анексії півострова РФ. Пізніше режисера звинуватили в зберіганні зброї і вибухівки. У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Він перебуває у колонії в місті Лабитнангі.