Із нагоди 120-ї річниці з дня народження Почесного громадянина міста Черкаси, Праведниці народів світу Олександри Максимівни Шулежко влаштували заходи.

Перед війною пані Олександра працювала в дитячому садочку, тому не змогла просто спостерігати, як страждають діти. У період Другої світової війни вона наважується відкрити дитячий притулок для дітей, які залишилися сиротами. Їй вдалося врятувати 102 дітей, з них 25 єврейських.

Вшанувати пам’ять до меморіальної дошки, де був розташований колишній притулок, завітали профільна заступниця міського голови Aнастасія Чубіна, директор департаменту освіти та гуманітарної політики Богдан Бєлов, його заступниця – начальниця управління освіти Надія Євчак, фахівці департаменту та почесні гості.

«Олександрі Максимівні довелося пройти важкий шлях і зробити справжній подвиг, щоб захистити безневинних дітей. Сьогодні її вчинок стає прикладом для наслідування, адже захисту потребують українські діти. Приємно, що її ім’я пам’ятають та вшановують», – відзначила Анастасія Чубіна.

blank

Ця історія схвилювала й режисера Київської студії документальних фільмів Володимира Качура. Учора глядачам в кінотеатрі «Україна» представили його документальний фільм «Олександра Шулежко. Доля Праведниці».

Також Анастасія Сергіївна від імені міського голови Анатолія Бондаренка вручила Подяку Дмитру Співаковському – директору Черкаського обласного благодійного єврейського фонду «Турбота поколінь – Хесед Дорот» за патріотизм, свідому громадянську позицію та активну громадську діяльність, що спрямована на увіковічнення подвигу Олександри Шулежко.