Черкаський фестиваль короткометражного кіно “КіноШот” вже втретє відчинив свої двері не лише для черкасців, але й для гостей міста. З 16 по 19 серпня всі охочі могли долучитися до перегляду як і конкурсної програми, до якої, цього року, входило 26 фільмів, так і позаконкурсної, взяти участь в майстер-класах з авторського права, створенні гриму для кіно, поспілкуватися з режисером, взяти участь в дискусії з очільником Держкіно Пилипом Іллєнком. А найменші відвідувачі могли власноруч створити анімаційний фільм, пише “Про Все”.

Уже традиційно місцем проведення фестивалю стала Долина Троянд. Додатковою локацією для перегляду фільмів, які змагалися в номінації “Кращий зарубіжний короткометражний ігровий фільм” та “Кращий міжнародний короткометражний анімаційний фільм” було обрано кінотеатр “Україна”.

— Ми проводимо цей фестиваль вже втретє, але цього року нас дуже порадувала зацікавленість містян і гостей міста до нього. Так на відкритті фестивалю зал кінотеатру було заповнено вщент, а національна програма зібрала в Долині Троянд таку кількість людей, що складно було знайти вільне місце для каремату. За попередніми підрахунками, фестиваль відвідало понад тисячу осіб, — розповіла голова організаційного комітету фестивалю Вікторія Лаврентьєва.

Для об’єктивного оцінювання фільмів було залучено журі в складі: Альони Пензій — кінознавця, кінокритика та менеджера з дистрибуції кіно; Дмитра Десятирика — члена Міжнародної асоціації кінопреси ФІПРЕСІ, Українського Оскарівського комітету, Української кіноакадемії, кінокритика, журналіста; Надії Горбаченко — представника Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в Черкаській області та Римми Зюбіної — відомої української акторки театру та кіно.

blank

— Мені дуже приємно, що мене долучили до цього фестивалю в якості члена журі. Це дуже цікавий захід і я сподіваюся, що він буде відбуватися і надалі. А фільми. які брали участь в конкурсній програмі, були настільки цікаві, що обрати переможця було доволі складно. Цей фест чудово показав, що українському кіно — бути, — сказала Надія Горбаченко.

За результатами голосування журі було визначено переможців у всіх номінаціях. Так кращим ігровим короткометражним фільмом було обрано стрічку “Підроблене намисто” режисера Рема Сенгупта (Індія); кращим анімаційним фільмом – “Блискуча випадкова смерть” режисера Сергія Негуліч (Румунія). Окрім того ще два фільми отримали спеціальні відзнаки журі — спеціальну відзнаку журі у міжнародній конкурсній ігровій програмі отримав фільм “Травневий день” режисерів Олів’є Магіс, Федріка Дебюль (Бельгія) та спеціальну відзнаку журі для фільмів анімаційної програми отримала стрічка “Плід” режисера Герхардта Функа (Німеччина).

Найбільше дискусії в режисерів викликала національна програма. Думки розділилися настільки, що було вирішено дати спеціальну відзнаку двом українським фільмам — стрічкам “Після” Анни Джалалі та “Післясмак” режисера Юри Катинського. А кращим фільмом національної конкурсної програми, одноголосно, було обрано фільм “Технічна перерва” режисера Філіппа Сотніченка.

blank

Диплом переможцю в національній програмі вручав очільник “Держкіно” Пилип Іллєнко.

— Приємно бачити, що фільми, які знімаються за підтримки “Держкіно” знаходять свого глядача і високо оцінюються у професійному середовищі. Ми підтримували і будемо надалі підтримувати фільми, які знімаються українськими режисерами, — сказав Пилип Іллєнко.

Окрім номінацій, де переможців обирало журі, організатори фестивалю, вже традиційно, обирали фільм, який сподобався звичайним глядачам. Таким став фільм “Випуск 97” режисера Павла Острікова, який переміг інші стрічки зі значним відривом.

Організатори фестивалю не збираються зупинятися і вже планують розпочати підготовку до наступного фестивалю. А окрім того, вже найближчим часом, планують порадувати поціновувачів кіно приємними сюрпризами, про які пообіцяли розповісти пізніше.