Епідсезон на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції тривав з 3 жовтня 2023 року до 19 травня 2024-го. Він характеризувався різним ступенем інтенсивності епідемічного процесу від низького до дуже високого. Найбільший рівень епідемічної інтенсивності захворюваності на ГРВІ відзначався з 5 по 7 тиждень, коли було перевищення епідемічного порогу в понад 55%. Про це інформує ДУ “Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України”.

У межах рутинного епіднагляду епідсезону 2023-2024 роках в області зафіксували понад 190 тисяч випадків захворювань, що на 20,8% більше аналогічного періоду 2022-2023 років.

Протягом звітного періоду серед загальної кількості пацієнтів із ГРВІ зареєстровано 6 973 пацієнтів, які мали позитивний результат тесту на COVID-19. У структурі ГРВІ питома вага захворюваності на COVID-19 становила 3,4%. Протягом епідемічного сезону серед дітей віком до 17 років зареєстровано 104 632 випадки, зокрема 471 – на коронавірусну інфекцію.

Індикатором захворюваності дитячого населення було число захворілих з організованих колективів. На зменшення захворюваності учнів суттєво вплинула дистанційна форма навчання частини школярів, що сприяло розмежуванню і припиненню циркуляції вірусів. Медичну допомогу в умовах стаціонару отримали 11 012 хворих, що склало 5,8% від кількості захворілих. Від загальної кількості пацієнтів із COVID-19 шпиталізовано 1708 (15,5%) осіб.

При проведенні вірусологічного методу діагностики гострих респіраторних інфекцій, передові позиції зайняли віруси грипу А та В одночасно із SARS-CoV-2, риновіруси, метапневмовіруси, аденовіруси, РС-віруси, парагрип, на відміну від попередніх сезонів, коли серед циркулюючих вірусів домінував SARS-CoV-2.

Від початку епідсезону проти грипу вакциновано 3 119 осіб. Із них – 2 803 особи з групи медичного та епідемічного ризику, що становить лише 19,0% від загальної цільової групи.

На Черкащині дві людини померли від ускладнень грипу та 38 від коронавірусної інфекції.

В області запроваджувались заходи задля уникнення поширення грипу та ГРВІ, включно з COVID-19. Напередодні епідсезону був затверджений рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської обласної військової адміністрації Комплесний план заходів організаційних, профілактичних та протиепідемічних заходів з готовності в міжепідемічний період та реагування під час епідемічного сезону захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в Черкаській області.

У зв’язку з суттєвим зростанням захворюваності на грип та ГРВІ, на позачерговому засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС Черкаської ОВА, було прийнято рішення щодо здійснення ряду додаткових протиепідемічних заходів, зокрема щодо переведення окремих закладів освіти у формат онлайн. Виконання означених рішень та інших профілактичних заходів сприяло стабілізації епідситуації з грипу та ГРВІ.

Фахівцями Черкаського обласного ЦКПХ постійно проводилась інформаційно-комунікаційна кампанія. Надані експертні коментарі у ЗМІ, проводились брифінги, засідання, наради. Інформація щодо епідситуації з грипу та ГРВІ, проведення вакцинальних компаній тощо постійно висвітлювалась на сайті, Facebook та у Telegram-каналі ДУ «Черкаський ОЦКПХ.

Фахівці Центру проводили широку роз’яснювальну роботу щодо заходів профілактики грипу та ГРВІ, необхідної вакцинації.