Які державні активи можуть бути об’єктами приватизації та кому належить право ініціативи. Про це на зустрічі з бізнесом розповів Олександр Кива – в.о. начальника Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях.

Зустріч відбулася за сприяння Департаменту регіонального розвитку Черкаської обласної державної адміністрації.

Ініціювати включення об’єктів до переліку, що підлягають приватизації можуть потенційні покупці – як звичайні громадяни, так і підприємства (юридичні особи). Якщо хтось помітив у регіоні занедбану будівлю, непрацюючий цех або інший об’єкт державної власності,  що може допомогти у розвитку  місцевого бізнесу чи бути корисним громаді – то потрібно подати заявку про включення такого активу до переліку об’єктів, що підлягають приватизації.

Ініціювати включення об’єктів до переліку приватизації це просто і прозоро. Для цього достатньо зробити три кроки.

Завантажити відповідну Заяву на сайті: privatization.gov.ua, роздрукувати, заповнити і підписати її.
Підготувати копію необхідних документів, засвідчивши усі сторінки, особистим підписом, прізвищем та ініціалами, відміткою « Згідно з оригіналом», датою.
Відправити Заявку та копію усіх засвідчених документів у Регіональне відділення Фонду державного майна України за місцем знаходження об’єкта приватизації. У разі подання заяви щодо об’єкта малої приватизації – заява у 1 примірнику , у разі об’єкта великої приватизації – у 2 примірниках.

Далі починається робота структурних підрозділів Фонду державного майна – місцеве регіональне відділення Фонду звернеться до органу управління цим державним майном для отримання згоди на включення його у перелік приватизації. Відповідь стосовно об’єктів приватизації надійде на вказану ініціатором електронну адресу протягом 35 днів з моменту отримання, щодо об’єктів великої приватизації – буде розглянуто в Кабінеті Міністрів України. З усіма деталями цього процесу можна ознайомитись за посиланням https://privatization.gov.ua/about-iniciacija-privatizacii/

Інформація про об’єкти, які вже включені в приватизацію, опублікована на сайті privatization.gov.ua , де можна обрати актив за будь-яким призначенням. Функціонал сайту дозволяє автоматично перейти до подання заяви на участь в електронному аукціоні.

Крім того, для зручності покупців, через цей сайт можна зайти у віртуальну кімнату даних, де розміщені всі документи по об’єктах приватизації: http://vdr.spfu.gov.ua/. Доступ передбачає просту реєстрацію, за допомогою е-пошти (окреме майно, об’єкти незавершеного будівництва, об’єкти соціально-культурного призначення).

https://investroom.spfu.gov.ua (ЄМК, акції, частки, паї). Отримання доступу передбачає крім наявності е-пошти укладання Договору щодо нерозголошення потенційним покупцем конфіденційної інформації про об’єкт приватизації.

Як приклад успішної ініціативи приватизації, Олександр Кива зазначив приватизацію нежитлової адміністративної будівлі в м. Шпола, по вул. Лозуватська, 53 (це колишнє приміщення управління статистики в Черкаській області), де покупцем об`єкта приватизації став сам ініціатор –  акціонерне товариство «Черкасигаз».

ВАЖЛИВО! Якщо недостатньо інформації про об’єкт, приватизацію якого планується ініціювати, можна скористатись безкоштовною адміністративною послугою «Надання інформації (відомостей або витягу) з Єдиного реєстру об’єктів державної власності».

Також можна скористатися «Пошуком інформації по суб’єктам господарювання» для уточнення інформації по об’єкту приватизації, застосувавши відповідний фільтр по регіону, коду ЄДРПОУ чи назві суб’єкта управління.

У разі виникнення будь-яких питань щодо процесу приватизації, чи конкретного об’єкта або отримання доступу до кімнат даних, потенційні покупці можуть звернутися до організатора аукціону за місцем його розташування, до контактних осіб, надіслати лист на електронну адресу: privatization@spfu.gov.ua або електронні адреси організатора аукціону, залишити питання під об’єктом на сайті privatization.gov.ua, а також звернутися до контакт-центру 0-800-50-56-46. Дані для зв’язку з органами приватизації легко знайти на цьому сайті у вкладенні «Контакти».

За інформацією ФДМУ у Черкаській області