Резиденція Богдана Хмельницького у Чигирині, що є частиною Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”, нині перебуває у жалюгідному стані, а частина приміщень практично розвалюється. Це вже видно неозброєним оком.

blank

Утім, керівництво заповідника чомусь не б’є на сполох, не оббиває порогів столичних кабінетів, щоб включити об’єкт у якусь державну програму, адже зрозуміло, що силами місцевих бюджетів навіть підтримувати пам’ятку не знайдуться кошти. Та і заповідник напряму підпорядкований міністерству культури, тож логічно було просити гроші саме з державного бюджету.

blank

І що цікаво,  Президентом був ініційований масштабний порятунок українських історико-культурних цінностей “Велика реставрація”, куди на разі, як підкреслив сам Володимир Зеленський під час останнього візиту в область, увійшло три палаци – Шуваловський у Тальному, Леськівський на Монастирищині та Лопухіних у Корсуні-Шевченківському. Зрозуміло, що при великому бажанні керівників заповідника можна було знайти хоч якесь фінансування і на Чигирин.

blank

Проте активність керівництва заповідника останні роки взагалі не спостерігається, навіть у знакові свята, коли об’єкти, що входять до його складу, оглядають делегації на чолі із головними військовиками країни та очільником ОДА.

blank

Хоча, якщо говорити правду, то заповідник таки зробив кілька слабких спроб знайти гроші, але не на резиденцію, а на збудовану у рамках корупційно-скандальної програми “Золота підкова Черкащини” церкви…

blank