Одним з пріоритетних напрямів діяльності Держпраці є запобігання використання незадекларованої праці та легалізація зайнятості населення. Фахівці Управління Держпраці у Черкаській області систематично проводять інспекційні відвідування (перевірки) торгівельно-розважальних центрів, місць громадського харчування тощо, повідомляють у прес-службі відомства.

«При проведенні інспекційних відвідувань виявлено, що у дитячому розважальному центрі «Флай кидс» (Fly Kids) всі працівники працюють без офіційного оформлення. А це 28 осіб! За результатами інспекційного відвідування будуть вжиті фінансові санкції відповідно ст. 265 Кодексу законів про працю України», – повідомила начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Ганна Кучер.

У той же час інші розважальні центри укладають трудові договори з найманими працівниками і не ухиляються від сплати податків, легально виплачують заробітну плату працівникам. Зокрема, це дитячий розважальний центр «Фентезі таун» (Fantasy Town).

«Нелегальні працівники – це потенційні жертви торгівлі людьми та трудової експлуатації. Неофіційне працевлаштування має негативні наслідки і для роботодавців, що змушені виплачувати значні фінансові санкції, і для працівників, які фактично самі позбавляють себе соціального захисту. Громадяни повинні усвідомити необхідність працювати безпечно, а роботодавець має створити такі умови, в яких людині було б вигідно дотримуватися вимог законодавства», – наголосила начальник Управління Держпраці у Черкаській області Олена Лазарєва.

Роботодавець має укласти з працівником трудовий договір, повідомити про прийняття особи на роботу Державну фіскальну службу, виплачувати працівнику офіційну заробітну плату в повному обсязі, сплачувати за нього єдиний соціальний внесок. Виконання цих умов гарантуватиме працівникові здорові і безпечні умови праці, а роботодавець уникне фінансових санкцій.

Роботодавець, який не оформляє офіційно працівників, провокує безвідповідальне ставлення їх до роботи, ухиляння від поставлених завдань, неетичну поведінку. Окрім того, за кожного неоформленого працівника законом передбачена штрафна санкція у розмірі 30-ти мінімальних заробітних плат, що складає 111 тис. 690 грн.