Уже сьогодні Канів продовжив міські маршрути перевезень до села, із яким разом утворив Канівську ОТГ. Ремонт сільських об’єктів та дороги планують завершити цьогоріч. А днями, під час урочистостей із нагоди Дня пам’яті та примирення у Яблуневі відкрили оновлену стелу, де викарбувано 151 ім’я жителів села, які загинули у роки Другої світової війни, інформує Черкаський ЦРМС.

– Першочергові  роботи, які ми плануємо здійснити у Яблуневі – ремонт дороги, поновлення водопроводу та облаштування туалету в приміщенні школи, – констатує Ігор Ренькас. – І здійснити це маємо уже цьогоріч. Замовлено проект (вартістю у 87 тисяч гривень)  на будівництво дороги від інкубатора (МХП «Миронівський хлібопродукт») до села.

У перспективі – і ремонт яблунівського сільського будинку культури, вартістю до 15 мільйонів гривень – адже,  за словами міського голова Канева Ігоря Ренькаса, навіть у зоні бойових дій   таких будівель  немає.

– На реконструкцію меморіального комплексу зі встановленням оновленої стели витрачено 40 тисяч гривень бюджетних коштів, а до поминальних днів ми здійснили також огородження сільського кладовища на суму у 70 тисяч гривень, – зазначає Ігор Ренькас. – Крім того, протягом місяця буде здійснено поточний ремонт існуючої дороги до села на суму до 600 тисяч гривень.  Ми плануємо створити комунальне підприємство для обслуговування побутової інженерної інфраструктури. Загалом, намагаємося робити конкретні справи, щоб жителі села Яблунів відчули, що їх бажання приєднатися до Канева було вірним.

– Відповідно до Законодавства, при умові добровільного об’єднання (приєднання),  на розвиток сільської місцевості надається інфраструктурна субвенція з Державного бюджету, – коментує Микола Гулько, радник з питань місцевих фінансів Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. – На 2019 рік для Канівської ОТГ субвенція склала 322,5 тис. грн., яка може спрямовуватися на капітальні видатки для розвитку інфраструктури села Яблунів, (оскільки при розподілу цієї субвенції в розрахунок береться площа ОТГ та сільське населення). В розрахунку на 1 жителя капітальні видатки складуть 881,15 грн.