21 листопада міський департамент ЖКК оголосив тендер на послуги з прибирання й асенізації на 2019 рік. Очікувана вартість – 51,16 мільйонів гривень, пише “Інфоміст”.

Таким чином черкаські “комунальники” знову вирішили об’єднати в одну закупівлю і утримання вулиць міста, і прибирання зелених зон. Торік це питання перейшло в політично площину і стало об’єктом численних публічних дискусій в міськраді та виконкомі. У підсумку послуга так і не надавалася через відсутність фінансування. Тоді це було подано, як “економія бюджетних коштів”.

Розбираємося, що за послугу хочуть надавати місту за бюджетні кошти, і що змінилося в поглядах владців за останній рік.

Згідно з документацією, послуги мають надаватися протягом наступного року. При цьому аукціон призначено на 28 січня.

Підрядник буде надавати послугу із зимового утримання доріг, яка в документації зветься «механічним прибиранням», та утримання зелених зон («ручне прибирання»).

Перший пункт передбачає очищення шляхів та тротуарів від снігу,  оброблення шляхів технологічними матеріалами, очищення зупинок, прибордюрних частин тощо. Другий пункт – прибирання випадкового сміття з об’єктів благоустрою та зон зелених насаджень (площа – 156,8 квадратний кілометрів).

До переліку зелених зон включено 69 об’єктів. На кожному з них підрядник прибирає відходи деревини, рештки рослин, сміття (в тому числі в урнах), побутові відходи, будівельні та великогабаритні відходи.

Минулого року департамент ЖКК вже пробував об’єднати зимове утримання вулиць міста та прибирання зелених зон. Такі послуги на 2016 рік заважили на 60,74 млн грн. Тоді замовник уклав договір із переможцем ТОВ “Свій лад” на 56 мільйонів гривень. Проте фінансування на цю послугу було зняте.

Питання перейшло в політичну площину. Фракції УКРОП, БПП, Свобода, РПЛ і Блок Петра Порошенка зверталися до мера, вимагаючи зекономити на прибиранні зелених зон. Вони пропонували, аби утриманням прилеглих територій опікувались балансоутримувачі. Було вирішено провести фактичні виміри зелених зон.

Тодішній секретар міськради Олександр Радуцький розкритикував оголошення тендеру на утримання доріг взимку та прибирання зелених зон.

Нинішній секретар міськради, “свободівець” Ярослав Нищик говорить, що його позиція щодо зелених зон не змінилася:

– Складно сказати, чому ситуація рухається саме так. Моя позиція не змінилася. Жодних аргументів від департаменту ЖКК я не чув. Можливо, є нові розрахунки.

У департаменті ЖКК із питаннями нас переадресували до начальника управління вуличної інфраструктури Сергія Отрешка. Він розказує, що обміри були проведені, за їхніми результатами визначено обсяги робіт в цій закупівлі:

– Якщо в минулих тендерах були зелені зони з урахуванням скверів, безхозних ділянок, то тепер зелені зони виключно в межах червоних ліній, тобто лише те, що відноситься безпосередньо до вулиці. Обсяг менший, бо проведені фактичні обміри і те, що не відноситься до вулично-дорожньої мережі, не включено сюди.

Посадовець пояснює, що зелені зони зараз треба прибирати, бо це передбачено правилами благоустрою. Відповідно, якщо депутати вважають, що на цих послугах варто економити, необхідно вносити зміни рішенням сесії.

– Зелені зони треба прибирати. Згідно з чинними правилами благоустрою, зелені зони вздовж основних магістралей утримуються за рахунок бюджету. Треба вносити зміни в правила благоустрою і не утримувати їх за рахунок бюджету, це була би економія. Правильно, якби кожен утримував би в належному стані свою прилеглу територію.

blank

Директор департаменту фінансової політики ЧМР Наталія Джуган каже, що в проекті бюджету на 2019 рік наразі кошти для ЖКК на утримання вулиць не передбачено:

– У проекті бюджету на зимово-літнє утримання в нас передбачені видатки лише ЧЕЛУАШу. У бюджетному запиті ЖКК було подано на більш ніж 30 мільйонів, але в бюджеті його немає. Проте це в межах головного розпорядника можливо перерозподілити, – каже вона.

 – Зі сторони важко оцінити рентабельність операції, але можна чітко говорити, що місто повертається до схем освоєння коштів кількарічної давнини із вже звичними підрядниками. Попередні роки нас переконували у тому, що поганий стан утримання доріг у зимовий час – наслідок відсутності співпраці з досвідченими підприємцями. Потенційними “надприбутками” і можливими узгодженими антиконкурентними діями мають займатися компетентні органи, – каже активіст Артур Чемирис.

Зазначимо, що  із травня 2016 року і до кінця 2017-го послуги з утримання зелених зон місту надавали підприємці Сергій Сук та Ірина Ларіонова. Обоє – неофіційно входять до обойми місцевого бізнесмена Андрія Бортника. Опісля послуга фактично не надавалася.

blank

У грудні цього року послуги із зимового утримання вулиць міста надаватиме ФОП Олена Лисенко.

Комунальне підприємство ЧЕЛУАШ оголосило тендер на зимове утримання вулиць міста протягом грудня. Участь в аукціони взяли два учасники з орбіти все того ж таки Андрія Бортника – «Свій лад» та ФОП Лисенко.

У підсумку перемогу на торгах здобула підприємиця Олена Лисенко із пропозицією в 13,3 млн грн. При цьому в ході аукціону учасники так і не змінили свої початкові цінові пропозиції.

Договір з переможцем було укладено 19 листопада. Згідно з документом, найбільше коштів піде на оброблення шляхів реагентами – 9,3 млн грн.

Зазначимо, що кошти на зимове утримання доріг були закладені на скандальній сесії в Каневі і на сьогодні є заблокованими рішенням суду.

ФОП Лисенко вже надавала місту послуги із зимового утримання доріг у 2015 році. Тоді це коштувало місту 26,9 мільйонів гривень.