Наразі епідемічна ситуація в Україні не відповідає критеріям Євросоюзу для відкриття кордонів європейських країн з третіми країнами для туристичних цілей. Українці поки що не зможуть скористатися безвізовим режимом для подорожей Європою.

Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час онлайн-брифінгу в п’ятницю, 16 жовтня.

За його словами, наразі епідемічна ситуація не відповідає трьом головним критеріям ЄС для відкриття кордонів – охопленню тестування, показникам захворюваності за 14 днів і кількості позитивних тестів на Covid-19.

Саме за цими критеріями Брюссель встановлює спеціальні рівні епідемічної небезпеки для країн – зелений, жовтий або червоний. Існує і сірий рівень – для країн, де кількість тестів не відповідає оптимальним показникам з точки зору охоплення тестуванням.

Україна за нинішніми показниками знаходиться в сірій зоні.

Зараз в Україні проводять 120 тестів на 100 тисяч населення, тоді як оптимальним показником ЄС є понад 300 тестів на аналогічну кількість людей. Наразі найвищий рівень тестування зафіксовано у Києві – 271 тест, найнижчий – 64 тести на 100 тисяч населення у Кіровоградській області.

“Країни, де охоплення тестуванням нижче 300 на 100 тис. населення за тиждень, не мають можливості користуватися встановленими для кольорових зон правилами і потрапляють до сірої зони. В Україні цей показник становить 120 на 100 тис. населення (у Києві він найвищий – 271 на 100 тис. населення, у Кіровоградській обл. найгірший – 64), – зазначив Ляшко.

Для того щоб кордони ЄС для України були відкриті, країна повинна переміститися на зелений рівень епідемічної небезпеки. Для туристів держав червоного або жовтого рівня встановлені обмеження при перетині європейських кордонів.

Як підкреслив Ляшко, частка позитивних тестів на коронавірус для відкриття кордонів повинна становити не менше 4% – поки що в Україні даний показник становить 18%. Показники захворюваності не повинні бути більше 25 осіб на 100 тисяч населення. В Україні хворіють на коронавірус 179 осіб на 100 000 українців.

Поїздки до ЄС в умовах Covid-19

  • У середині березня у Брюсселі ухвалили рішення щодо суттєвого обмеження в’їзду до країн Євросоюзу через коронавірусну епідемію. Заходи стосувалися необов’язкових поїздок на території європейських країн, включаючи подорожі.
  • 30 червня у ЄС відкрили кордони для низки держав, проте громадянам України поїздки до Європи з туристичною метою були заборонені.
  • 27 вересня стало відомо, що в Україні показник захворюваності на Covid-19 в 6 разів перевищує оптимальний критерій Євросоюзу, який є одним з основних для відкриття кордонів.
  • Тим часом у МЗС України заявили, що замість країн ЄС українці під час епідемії коронавірусної інфекції можуть відправитися подорожувати у такі держави, як Бахрейн, Пакистан, Сан-Томе, Прінсіпі, ЦАР, Перу і Уганду.