Косулі і кабани, зайці і лиси: черкащани роками помічають в містах та селах тварин, які мають жити у лісі. Причина банальна, люди все більше втручаються в природу, і, відповідно, все менше місць для прожиття залишається диким тваринам.

На початку травня  вулицею Одеська бігала маленька косуля. Відео очевидці розмістили у спільноті “За рулем Черкассы“. Тварина мчала просто під автівку, але водій встиг зреагувати, і косуля не постраждала. У коментарях містяни пишуть, що бачили косулю в самісінькому центрі міста на вулиці Дашкевича.

Та якщо косулі у середмісті Черкас все ж таки рідкість, то лисів тут помічають доволі часто.

На початку минулого, 2020 року цих тварин бачили, зокрема у мікрорайоні Митниця чи й в самісінькому центрі.

«Лисиця в «Саду мрій», здивуванню немає меж», – писав у «Фейсбуці» навесні 2020 власник центру Сергій Ткаченко.

в “Саду мрій”

А кількома роками раніше пухнаста гостя завітала до одного з найпрестижніших ресторанів – «Фаро дель Порто».

blank

Лис у “Фаро”

Бачили лисів і на порозі Черкаської ОДА, а жителі приватного сектору біля пагорба Слави нарікають, що хижі тварини душать курей та курчат…

Фахівці застерігають, лиси переносять значну кількість небезпечних захворювать, зокрема невиліковний сказ, тому підходити до тварин та гладити їх – небезпечно.

«У зимовий період лисиці намагаються триматися якомога ближче до населених пунктів, адже в холодну пору року важче знайти їжу. Одначе стверджувати, чи скажена лисиця, чи ні, можна лише після проведення певних аналізів», – коментували появу лиса на терасі ресторану у прес-службі Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

За словами директора Черкаського зоопарку Євгена Вана, поселились лиси і в парку Сосновий бір.

«Але якщо ці тварини з’являються у центрі міста, то це становить небезпеку, бо зазвичай дикі тварини бояться людей і не повинні виходити в місто серед дня.  Навіть якщо тварини на наш погляд ведуть себе адекватно і виглядають добре вони вже можуть бути переносниками хвороби. Якщо лисиця лащиться як кішка, то в неї вже уражений мозок, це сказ», – розповів Ван.

Черкаськими пляжами на Митниці люблять гуляти зайці.

«Узимку підходять під під’їзди, гризуть кору з дерев. Вгодовані, як «телята». Якщо їхати увечері по Героїв Дніпра, то перебігають дорогу перед автівкою», – розповідає місцева мешканка.

«Зайці живуть і в парку 30-річчя Перемоги, біля зоопарку бігають. – каже Євген Ван. –  Паркові зони зазвичай знаходяться не в центрі міста, на околиці, тому тварини у парках не рідкість. Вся проблема в тому, що ми знищуємо середовище тварин, і навколо Черкас теж, і тому їм просто нікуди діватися, знищуються ліси, все більше землі йде під оранку, тому тварини мігрують до міст».

У селах Черкащини вже не дивуються виводкам диких кабанів, околицями Києва бігають лосі, а на дрібніших тварин, як куниці, білки, видри, бобри містяни вже давно навіть не звертають уваги.

Проте в Черкасах дика фауна лише тішить і дає приводи збирати лайки під милашними фотографіями у соцмережах, а от у світі вона буває призводить і до серйозних проблем чи незручностей для жителів містечок.

blank

поросята у центрі села Поташ на Тальнівщині

Курйози від тварин:

У Канаді бобри залишили ціле місто без інтернету

Минулого тижня бобрів звинуватили в тому, що місто в канадській провінції Британська Колумбія втратило доступ до інтернету. Провайдер Telus повідомив, що у хатинці бобрів виявили частини підземних кабелів, які обслуговують місто Тамблер-Рідж.

blank

За інформацією провайдера, внаслідок дій бобрів постраждали 900 інтернет-користувачів та 60 телеглядачів.

Представник Telus Ліз Сове назвала інцидент “дуже незвичайним і унікальним для Канади поворотом подій”.

У Берліні лис цупив взуття містян

У південно-західному районі Берліна – Целендорфі, – люди місяць потерпали від дуже претензійного злодюжки. У різних будинках у людей пропадала взуття – кросівки, шльопанці й сандалі. Одного разу бігові кросівки пропали у німця Крістіана Мейєра.

blank

Берлінський лис

blank

… і його здобич

Якось Крістіан прогулювався районним парком і на свій подив виявив, як йому дорогу перейшла лисиця, що тримала гарний синій шльопанець у зубах. Мейер зрозумів, що це і є той самий злодюжка, швидко його сфотографував і прослідував за лисом. Діставшись до лігва тварини, Крістіан виявив у ньому ціле кладовище взуття різних фасонів і розмірів.

Центральним парком Нью-Йорка гуляють койоти

У зустрічі з койотами в околицях Центрального парку Нью-Йорка, мабуть, немає нічого незвичайного.

blank

blank

Койоти – повноцінні жителі американських міст

«За останні три роки департамент парків (Parks Department) отримав 80 повідомлень про виявлення койотів по всьому місту через сайт WildlifeNYC. Цього року надійшло вже 10 повідомлень про виявлення койотів на Манхеттені», – повідомила прес-секретар департаменту Шарісс Хілл.

Звірі в Лондоні

Вулицями Британської столиці нікого не соромлячись, бігають лисиці, в небі літають папуги й сапсани, завулками бродять борсуки, а в Темзі плавають тюлені.

blank

Тюлень у Темзі

Щодо останніх, то пару років тому був проведений “перепис” тюленів у Темзі, і в цей конкретно день їх нарахували більше 150. Деякі фахівці вважають, що вздовж Темзи живуть (або запливають у гості) до 700 тюленів.

Замість висновка: 

Ще на початку XX ст. в містах проживало близько 14% всього населення планети. У наші дні ця цифра наближається до 50%. Міграції людей викликають бурхливе спорудження нових будинків, районів, установ. З’являються асфальтовані дороги, вокзали, аеродроми, канали та сміттєві звалища. А площа території, придатної для життя тварин, скорочується. Тож, схоже, що з братами нашими меншими нам треба вчитись співіснувати на одній території не завдаючи одне одному шкоди.