Товариство постійно працює над поліпшенням надання послуг з розподілу електричної енергії. Аби максимально скоротити час для ліквідації аварійних ситуацій в мережах, поліпшити якість напруги та полегшити роботу персоналу у ПАТ «Черкасиобленерго» продовжують реконструкцію засобів телемеханіки підстанцій.

Нині такі роботи виконують у відокремленому структурному підрозділі «Звенигородські енергетичні мережі».

blank

За словами директора ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» Олега Ярошинського робота зі встановлення засобів телемеханіки на підстанціях 35-10 кВ та на центральних розподільних пультах 10 кВ здійснюється в рамках Інвестиційної програми.

blank

– Встановлення такого обладнання дасть можливість оперативніше виявляти пошкодження та ліквідовувати їх, полегшить роботу персоналу оперативно-диспетчерської служби. Віднині за допомогою такого обладнання ми можемо бачити параметри якості електроенергії,- наголосив Олег Ярошинський.

Загалом оперативо-диспетчерстка служба обслуговує 13 підстанцій Золотоніського району.

blank

– Засоби телемеханіки підстанцій дозволяють бачити лінії, які включені в роботу, параметри лінійної фазної напруги та інші показники безпосередньо на моніторі. Це дає змогу оперативно реагувати на ймовірні неполадки чи пошкодження. Користуватись таким обладнанням дуже зручно та швидко,- зазначив диспетчер ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» Юрій Ховрах.

blank

Тож, аби побачити несправність та її усунути, бригаді не потрібно виїжджати на місце, такі роботи можна виконати за допомогою телемеханіки. Про це розповів заступник директора з інформаційних технологій та зв’язку із засобів диспетчерського та технологічного управління ПАТ «Черкасиобленерго» Олексій Савега.

blank

– Виконання робіт з реконструкції телемеханіки підстанції суттєво зменшує простій устаткування, звільняє працівників від роботи в небезпечних умовах праці, забезпечує контроль якості напруги, значно скоротить витрати палива та використання автотранспорту, а також забезпечить якісне постачання електричною енергією,- прокоментував Олексій Савега. – Значні обсяги робіт виконуються під керівництвом дирекції з інформаційних технологій із залученням персоналу служби релейного захисту та автоматики.

Контролює роботу обладнання інженер служби засобів диспетчерського та технологічного управління ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Мосенко.

blank

– Усім підстанціям району було змонтоване спеціальне обладнання, яке з’єднано у вигляді комп’ютерної мережі, встановлені нові спеціальні сучасні датчики, які контролюють роботу окремих комірок на підстанціях, і замінені повністю системи передачі, які передають сигнали з підстанції в кімнату зв’язку. Так, у одній із шаф знаходиться додаткове обладнання, яке забезпечує стабільність електроживлення та надійність з’єднань і контактів кабелів, які сюди підключаються,- розповів про роботу обладнання Олександр Мосенко.

blank

Надійність та оперативність засобів телемеханіки підкреслює і старший диспетчер центральної диспетчерської служби ПАТ «Черкасиобленерго» Дмитро Чорнобривець.

blank

– Телемеханізація в мережах – дуже важливий напрямок діяльності компанії, особливо в умовах воєнного стану. При виконанні планових оперативних перемикань, значно скорочується час на підготовку схеми, режиму роботи мережі. Це дає можливість швидше виконати режим і приділити більше часу для виконання планових робіт бригади. В аварійних ситуаціях це значно скорочує час заживлення споживачів, тобто наші споживачі менше часу перебувають без електроенергії. Тож загалом використання засобів телемеханіки дасть змогу поліпшити якість послуг з розподілу електричної енергії споживачам,- підсумував Дмитро Чорнобривець.

У ПАТ «Черкасиобенерго» запевняють, що і надалі дбатимуть про якість розподілу електроенергії та комфорт споживачів за допомогою впровадження нових технологій та модернізації обладнання.