На днях дослідницько-аналітичний центр “Енігма” презентував соціологічне дослідження “Вподобання мешканців Черкаської області стосовно виборів Президента та Верховної Ради України”.

Як повідомили «енігмівці», протягом жовтня-грудня 2018 року ними були проведені 4 масштабні соціологічні дослідження на території 5 районів Черкаської області. Опитування проводились в м. Черкаси, Сміла, Золотоноша, Канів і Кам’янка і в 40 селах Черкаського, Смілянського, Золотоніського, Канівського і Кам’янського районів.

Загалом було опитано 5 122 респонденти.

В опитувальниках постійним залишалось питання стосовно електоральних уподобань на виборах Президента і Верховної Ради України. Експерти ДАЦ “Енігма” об’єднали ці результати і презентували їх у вигляді інфографіки.

Як видно із результатів соцдослідження, черкащани, які планують взяти участь у президентських виборах, найбільше симпатизували Юлії Тимошенко, Володимиру Зеленському та Анатолію Гриценку. Найбільший рівень підтримки мала лідерка «Батьківщини» із результатом 21,5 %. На другому місці знаходився шоу-мен Володимир Зеленський, за якого готові проголосувати 14,6 % від опитаних. У трійку лідерів входить наш земляк, лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко із рейтингом 11,7 %.

Близько 9 відс. черкащан, які взяли участь в опитуванні, хотіли б бачити президентом України нинішнього главу держави Петра Порошенка. Майже стільки ж опитаних хочуть голосувати за лідера Радикальної партії Олега Ляшка.

Всі інші кандидати значно відставали від лідируючої п’ятірки. Так, за представника «УКРОПу» Олександра Шевченка та одного із лідерів «Опозиційної платформи – За життя» Юрія Бойка готові проголосувати близько 3,5 % опитаних черкащан. Фронтмена відомого гурту «Океан Ельзи» Святослава Вакарчука підтримували 3,4 відс. із тих, хто взяв участь в соцдослідженні «Енігми».  Майже 2,5 % голосів підтримки мав міський голова Львова Андрій Садовий. Інші учасники соцопитування отримали результат в межах похибки тобто менше 2%.

Як зазначають експерти ДАЦ «Енігма», дане дослідження відбувалось до офіційного старту виборів Президента України і його результати актуальні виключно на момент проведення опитування.